ΕΙΔΗΣΕΙΣ
katrougalos_1

Κατρούγκαλος: Προσπάθεια να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις, μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση για συνέχιση της συζήτησης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του αγγελιόσημου.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι συγκαλεί, γι’ αυτό το λόγο, τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στις δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Τάσος Πετρόπουλος, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο, «όπως το θεωρούν οι δανειστές». Όπως είπε, στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι να εξεταστεί πως, ενόψει της νομοθετικής κατάργησης, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μίας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, «αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές μίας διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος χθες συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως σημείωσε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των χθεσινών δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση του αγγελιόσημου ως εισφοράς. Όπως υποστήριξε, το αγγελιόσημο θα πρέπει να διατηρηθεί ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ και «όχι ως φόρος που κάποιοι καταβάλλουν».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό βρίσκεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και, μετά το Πάσχα, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.