Συχνά οι γονείς ανησυχούν όταν έρχεται το καλοκαίρι επειδή τα παιδιά θα βγουν από το καθημερινό τους πρόγραμμα, δε θα έχουν τι να κάνουν, θα πλήττουν και θα περνούν όλη τους τη μέρα κλεισμένα στο σπίτι, μπροστά σε μια οθόνη. Ειδικά για τους γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί ή που το παιδί τους είναι «μοναχικό», το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο αγχωτικό για εκείνους αφού το παιδί θα είναι μόνο και δε θα έχει δραστηριότητες που το φέρνουν σε επαφή με άλλα παιδιά και του δίνουν την ευκαιρία να σχετιστεί μαζί τους.
Πράγματι, μαζί με το σχολείο, τελειώνει και το καθημερινό παιχνίδι στο διάλειμμα, η καθημερινή συναναστροφή του παιδιού με άλλα παιδιά, οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Πώς μπορούν όμως οι γονείς να ενισχύσουν την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργική έκφραση των παιδιών την περίοδο του καλοκαιριού;
Ευκαιρίες για νέες δραστηριότητες
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να κάνουν όσα δεν προλάβαιναν να κάνουν το χειμώνα, όταν υπήρχαν υποχρεώσεις και από τη μεριά των παιδιών αλλά και από τη μεριά των γονιών. Είναι ευκαιρία λοιπόν να έρθουν σε επαφή με νέες δραστηριότητες μακριά από το άγχος του σχολείου. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι ένα νέο σπορ, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα, μια «εκδρομή στην πόλη», ένα μπάνιο σε κοντινή παραλία, μια βόλτα σε φίλους, διακοπές στον παππού και τη γιαγιά και πολλά άλλα.
Ό,τι κι αν επιλέξουν οι γονείς να κάνουν με τα παιδιά, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με νέα ερεθίσματα αλλά και νέους ανθρώπους. Για ένα παιδί μάλιστα που δυσκολεύεται να ενταχτεί σε μεγάλη παρέα συνομηλίκων, ίσως είναι πιο εύκολο να σχετιστεί με μικρότερο κύκλο παιδιών (π.χ. μια βόλτα με την οικογένεια των κουμπάρων ή μια πρόσκληση ενός συμμαθητή να παίξουν στο σπίτι). Έτσι, το παιδί μαθαίνει να παίζει και να εξοικειώνεται με τα άλλα παιδιά μέσα σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον όπου μπορεί να κινείται ελεύθερα και να μη νιώθει πίεση.
Ο ρόλος των γονιών
Από την άλλη, είναι χρήσιμο οι γονείς να κατανοήσουν την ανάγκη του παιδιού για ξεκούραση και να του δώσουν χρόνο. Είναι φυσιολογικό αλλά και ωφέλιμο για το κάθε παιδί να ρίξει τους καθημερινούς του ρυθμούς και να ξεφύγει από τον αγχωτικό προγραμματισμό του χειμώνα. Είναι εξίσου δημιουργικό και χαλαρωτικό για τα παιδιά το να μην έχουν πρόγραμμα, να μην κάνουν απολύτως τίποτα, να βαρεθούν, να νιώσουν ανία, να κοιμηθούν παραπάνω, να τεμπελιάσουν. Και αυτό, χρειάζεται να γίνεται χωρίς άγχος από την πλευρά των γονιών.
Είναι σημαντικό λοιπόν οι γονείς να δώσουν και αυτή την δυνατότητα στα παιδιά τους, να βαρεθούν και να αρχίσουν να φαντάζονται. Γιατί πολλές φορές μέσα στην απραξία γεννιούνταν ιδέες, επιθυμίες, όνειρα. Μέσα σε αυτούς τους χαλαρούς ρυθμούς, στο παιδί δίνεται η ευκαιρία να κινητοποιηθεί, να αναζητήσει νέες δραστηριότητες και να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα και ταλέντα.
Από την Κλεοπάτρα Τσουχνικά, Ψυχολόγο-Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας στη Γραμμή 11525 και το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του «Μαζί για το παιδί»
Λίγα λόγια για τις υπηρεσίες της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί
Η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
- Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
- Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
- Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.). Επίσης, λειτουργούν διαδυκτιακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ