Κάθε καλοκαίρι η Χαλκιδική σφύζει από ζωή, διάφοροι παραθεριστές έχοντας ήδη αποκτήσει ένα εξοχικό εκεί επισκέπτονται αυτόν τον όμορφο προορισμό για να δραπετεύσουν από την αστική καθημερινότητα και να χαρούν ανέμελοι τις διακοπές τους.
Όμως μαζί με την προσέλευση αυτών των εποχικών «ντόπιων» κατοίκων της Χαλκιδικής έρχονται και περισσότερα προβλήματα για την τοπική κοινωνία. Δεν είναι λίγες οι φορές αυτό το καλοκαίρι που παρατηρείται ένα επικίνδυνο φαινόμενο κοντά σε υπερπολυτελείς κατοικίες και όχι μόνο της Καλλιθέας και άλλων γειτονικών δήμων της Κασσάνδρας.
Οι εποχικοί «ντόπιοι» καθαρίζουν τις αυλές των σπιτιών τους από διάφορα κλαδιά, χόρτα και πευκοβελόνες αλλά δεν επιτρέπεται από την Δημοτική αρχή της Κασσάνδρας να πετάνε αυτά τα απορρίμματα στους ήδη υπάρχοντες κάδους. Δεν γίνετε αποκομιδή τέτοιων απορριμμάτων από τον φορέα καθαριότητας της περιοχής αλλά υπάγεται στην φροντίδα και εξουσία της Δημοτικής Κοινότητας Πρασίνου.
Συμφώνα με δηλώσεις του κ.Βατάλη Αριστοτέλη, αρμοδίου στον τομέα Πρασίνου του Δήμου Κασσάνδρας ο Δήμος είναι εξοπλισμένος μόνο με ένα φορτηγό για όλα τα χωριά στην εμβέλεια του για την συλλογή αυτών των πράσινων υπολειμμάτων.
Δηλώνει επίσης ότι δεν είναι υποχρεωμένος ο Δήμος να μαζεύει τέτοιου είδους απορρίμματα με πρόφαση ότι ο κάθε κάτοικος πρέπει το καλοκαίρι να αποθηκεύει αυτά τα υπολείμματα σε έναν χώρο και τον χειμώνα να τα χρησιμοποιεί σαν πρώτη υλη για να ανάβει το τζάκι της κατοικίας του.
Η πυροσβεστική υπηρεσία στον ενεργό κρατικό ιστότοπο της τονίζει ότι το πιο συχνό φαινόμενο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι πυρκαγιές με τις εστίες φωτιάς να προκαλούνται από διάφορα υπολείμματα μεταξύ άλλων παραγόντων και προτρέπει τους πολίτες να καθαρίζουν την στέγη, τις βεράντες και την αυλή τους από σκουπίδια, ξερά χόρτα, κλαδιά και πευκοβελόνες με μόνο μελανό σημείο ότι δεν φέρει καμία ευθύνη για την ασφαλή αποκομιδή τους και συγκέντρωση τους κατόπιν σε ασφαλές μέρος.
Το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Κασσάνδρας δεν προσκομίζεται το πρόβλημα και αν και εντάσσονται σε καυστική υλη αυτά τα υπολείμματα τονίζουν ότι το κύριο μέλημα της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι οι φωτιές και όχι η αποκομιδή σκουπιδιών που συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία.
Το δασαρχείο επίσης δεν φέρει καμία ευθύνη χωρίς να έχει προνοήσει για ένα διεξοδικό σχέδιο αποσυμφόρησης αυτών των εύφλεκτων εν δυνάμει εστιών πυρκαγιάς.
Οι πολίτες όμως έχουν και αυτοί ανάλογη ευθύνη. Μερικές νεοελληνιστικές νοοτροπίες της εποχής πρέπει να εξαλειφτούν από πολλούς. Αν θέλουμε να αλλάξει η κοινωνία πρέπει και εμείς να συμβάλουμε σε αυτό και όχι να είμαστε αμέτοχοι.
Οι εποχικοί «ντόπιοι» της Χαλκιδικής έχουν και αυτοί μερίδιο σε αυτό το πρόβλημα. Αντί να προσπαθούν να ξεφορτωθούν αυτούς τους ρύπους από τις αυλές τους μερικοί εναποθέτοντας τους στα διπλανά οικόπεδα, θα έπρεπε να αναλογιστούν το οικολογικό και αισθητικά αρνητικό αντίκτυπο που προκαλούν με αυτή τους την πράξη στην τοπική κοινότητα. Πέρα από τον κρατικό μηχανισμό πρέπει όλοι να συμβάλουν για μια πιο λειτουργική κοινωνία.
Στην Ελλάδα όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή τα καλοκαίρια ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι μεγάλος, φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται αυτό το διάστημα στη χώρα. Η έγκαιρη πρόληψη πρέπει να γίνει κομμάτι της κουλτούρας και φιλοσοφίας όχι μόνο λίγων φορέων και οργανισμών αλλά μέλημα του κάθε πολίτη αρχίζοντας από τους ιδιώτες αλλά και με μέριμνα από το σύνολο του κρατικού οργανισμού, για να συμβάλουμε έτσι όλοι για την άρτια λειτουργική και επαγρύπνηση για την αποφυγή από πυρκαγιές κάθε καλοκαιρινή περίοδο.
Ρεπορτάζ: Νάνσυ Χαλκοπούλου