ΕΙΔΗΣΕΙΣ
taliban arxigos

Θρησκευτικός «γκουρού» ο νέος αρχηγός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Ηγετική θρησκευτική φιγούρα και όχι στρατιώτης είναι ο νέος ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Χαϊμπατουλά Ακουνζάντα, που διαδέχεται τον μουλά Μανσούρ μετά το θάνατό του σε αεροπορική επιδρομή με εντολή των ΗΠΑ.
Ποιος, όμως, είναι ο νέος επικεφαλής των Αφγανών Ταλιμπάν;

Παρότι δεν έχουν κυκλοφορήσει πολλές πληροφορίες για τη ζωή του, αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι έχει διατελέσει επικεφαλής ιερατικού διδασκαλείου, μίας μαντράσα, και πολλοί από τους Ταλιμπάν τον θεωρούν δάσκαλο αλλά και θρησκευτικό σύμβουλο.

Λέγεται πως επελέγη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους-κλειδιά της οργάνωσης, τον Σιρατζουντίν Χακανί και τον Μαουλβί Γιακούμπ, τον γιο του μουλά Ομάρ, εξαιτίας της σχέσης του με τη θρησκεία.

Βέβαια, ο Χακανί, ο οποίος είναι ορκισμένος εχθρός της Αμερικής και ο Γιακούμπ επελέγησαν ως υπαρχηγοί του.

Όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές, η επιλογή του Ακουνζάντα έγινε με ιδιαίτερη προσοχή, έπειτα από τις διαφωνίες που είχε προκαλέσει η ανάληψη της οργάνωσης από τον μουλά Μανσούρ.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν περιορίστηκαν να αναφέρουν ότι ο Ακουνζάντα τοποθετήθηκε στην ηγεσία της οργάνωσης έπειτα από ομόφωνη απόφαση του ανώτατου συμβουλίου, του οποίου όλα τα μέλη ορκίστηκαν πίστη στο πρόσωπό του με στόχο να πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ για το θάνατο του Μανσούρ.

Όπως εξήγησε η πηγή, μπορεί κάποιοι από τους Ταλιμπάν να είναι διστακτικοί με τον νέο ηγέτη, αλλά «ορκίστηκαν πίστη με την προϋπόθεση όλοι μαζί θα πάρουν εκδίκηση από τις ΗΠΑ».

Στο μεταξύ, ήδη διενεργούν έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν για το σημείο που βρισκόταν ο πρώην επικεφαλής τους, που βοήθησαν τους Αμερικανούς να τον εκτελέσουν.

Ο περίπου 50 ετών Ακουνζάντα, κατάγεται από την επαρχία Κανταχάρ νότια του Αφγανιστάν και ανέλαβε «επικεφαλής δικαιοσύνης» μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα που προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης το 2001.

Ήταν στενός συνεργάτης του Μανσούρ και ένας από τους δύο υπαρχηγούς του, ενώ δεν είναι γνωστός για την ικανότητά του στο μέτωπο, καθώς επέλεξε το δρόμο της θρησκείας και των σπουδών Νομικής. Λέγεται, μάλιστα, πως βρίσκεται πίσω από πολλούς κανόνες που ακολουθούν οι Ταλιμπάν.

Ο Ακουντζάντ έζησε στο Πακιστάν από το 1979 ως το 1989, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα ακολουθήσει το δρόμο του Μανσούρ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την αφγανική κυβέρνηση.

Αναλυτές, εκτιμούν πάντως πως επελέγη επικεφαλής της οργάνωσης για να αποφευχθεί περαιτέρω σύγκρουση, καθώς και για τον ρόλο του ως σύμβουλος.

Εντούτοις, οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν υπάρχει ενότητα ανάμεσα στους Ταλιμπάν, με τον δρόμο του Ακουντζάντ να προμηνύεται δύσκολος.