ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ommt diavata

«Η μελωδία των προσφύγων…» – Η πρώτη οργανωμένη συναυλία στα Διαβατά!

Την πρώτη οργανωμένη συναυλία σε οργανωμένο χώρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα, στο κέντρο προσφύγων στα Διαβατά, πραγματοποίησε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Καταργώντας το διαχωριστικό όριο των επιβλητικών εγκαταστάσεών του, το Μέγαρο Μουσικής »μετοίκησε» στο κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων που έχει αναπτυχθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη και επιστράτευσε τη διεθνή γλώσσα των ήχων, για να επικοινωνήσει με εκατοντάδες ξεριζωμένους από τη Μέση Ανατολή, να περιορίσει την οδύνη τους και να εντοπίσει νέους καλλιτέχνες στις τάξεις τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. για την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου

«Δίνουμε το στίγμα της δικής μας παρέμβασης, σύμφωνα με την οποία, όταν η ανθρώπινη ύπαρξη οδηγείται σε οριακό σημείο, όπως συμβαίνει τώρα με τους πρόσφυγες, τότε η τέχνη αναλαμβάνει να μιλήσει, να περιγράψει, να ανακουφίσει και να διαχειριστεί τη δυστυχία», δήλωσε ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτας Μυλόπουλος.

«Με οδηγό το επιτυχημένο παράδειγμα του El Sistema στη Βενεζουέλα, δηλαδή την εκμάθηση κλασικής μουσικής σε παιδιά, για να γλυτώσουν από τη φτώχεια και τη βία, αλλά και την πείρα μας από τη λειτουργία της MOYSA, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το χώρο των Διαβατών. Στόχος μας να αποκτήσουμε επαφή με τους πρόσφυγες, να εντοπίσουμε νέους μουσικούς και να τους εντάξουμε στις καλλιτεχνικές δραστηριότητές μας», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΜΜΘ, Γιώργος Λαζαρίδης.

Εκατοντάδες παιδικά μάτια περικύκλωσαν με περιέργεια την πρόχειρη σκηνή που κατασκεύασαν οι συνεργάτες του Μεγάρου Μουσικής στο χωμάτινο γήπεδο του κέντρου. Το πρώτο βήμα της υποδοχής έγινε από τον διεθνούς φήμης πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη και τον τσελίστα Χρήστο Γρίμπα. Τη σκυτάλη παρέλαβε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν λίγο αργότερα να συρρέουν στο χώρο της συναυλίας, γοητευμένοι από τις δονήσεις που παρήγε το ούτι και η φωνή του Ζιάντ Ρατζάμπ, Σύριου μουσικού που ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 26 χρόνια, και η νταραμπούκα του Έλληνα συνεργάτη του Δημήτρη Παναγούλια.

Εκεί βρέθηκε και ο Ντιγιάρ Ουρέν, κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα πριν από 45 ημέρες. Ο νεαρός μουσικός είχε την ατυχία να χάσει το σάζι του, καθώς ο δουλέμπορος που τον μετέφερε το έριξε στη θάλασσα μαζί με άλλες αποσκευές.

Ωστόσο, ο Ουρέν αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερός, καθώς επιστήθια φίλη του κατάφερε να του αγοράσει καινούργιο μουσικό όργανο και του το παρέδωσε στη Θεσσαλονίκη.