Κατηγορούμενοι για διαφθορά, η αδελφή του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας και ο σύζυγός της εκπροσωπούν την κρίση των θεσμών και την ατιμωρησία των ελίτ στην Ισπανία, γράφει σήμερα η Le Monde.
Η δίκη της Κριστίνα ανεβλήθη για τις 9 Φεβρουαρίου και οι Ισπανοί προσεύχονται να λειτουργήσει η δικαιοσύνη στη χώρα τους.
Στις 11 Ιανουαρίου, μπροστά στις κάμερες που ήταν ζωντανά συνδεδεμένες, ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της δίκης. Η πριγκήπισσα Κριστίνα μοιάζει με άγαλμα, με όρθια πλάτη στην καρέκλα της, ακίνητη επί ώρες. Το πρόσωπό της είναι σοβαρό, το βλέμμα κοιτάζει στο κενό, η όψη σε κατάρρευση και κάτω από τα μάτια έχει μαύρους κύκλους.
Εδώ μπαίνει με τον σύζυγό της στο δικαστήριο:
Πάνω από 500 δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί για να καταγράψουν την τελευταία πράξη της καθόδου στην Κόλαση της μικρής κόρης του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος και της Σοφίας.
Η Cristina de Borbón κατηγορείται για διαφθορά και φοροδιαφυγή στο σκάνδαλο Noos.
Πρόκειται για ένα Ινστιτούτο το οποίο είχε επιτρέψει στον σύζυγό της Iñaki Urdangarin, να κλέψει 2.6 εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήμα.
Το σκάνδαλο Noos, σύμβολο της πολιτικής, οικονομικής και θεσμικής κρίσης που πλήττει την Ισπανία, προκάλεσε το 2001, όταν ξέσπασε, μια θύελλα στην ισπανική μοναρχία. Οι Ισπανοί ένοιωσαν προδομένοι από το ζευγάρι-πρότυπο, συμπαθητικό και απλό, που έδειχναν ότι αποτελούν η Κριστίνα και ο σύζυγός της.
Το γεγονός ότι τα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν όλα τα κόμματα μπόρεσαν να πλήξουν και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενίσχυσε στην Ισπανία την ιδέα της ατιμωρησίας των ελίτ. Το στέμμα, το οποίο είχε αγαπηθεί από τους πολίτες, ειδικά για τον ρόλο που έπαιξε στην δημοκρατική μετάβαση από τη δικτατορία του Φράνκο, έπεσε σε δυσμένεια. Η δημοτικότητα του Χουάν Κάρλος κατέρρευσε και το σκάνδαλο συνέβαλε στην απόφασή του να παραιτηθεί από τον θρόνο το 2014.
«Δεν έχει αρκετό ψωμί για τόσους “chorizos” » (ισπανικό παρατσούκλι για τους διεφθαρμένους), αυτό το σύνθημα απαξίωσης έγινε σύμβολο μιας εποχής, την ώρα που η Ισπανία έμπαινε σε φάση λιτότητας, με έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας. Μέσα σε αυτό το κλίμα εκκολάφθηκε η ιδέα ότι έπρεπε να γίνει και αλλαγή κομμάτων που κατέληξε στο μόρφωμα των Podemos.
Τον Ιούνιο του 2015 ο Φελίπε πήρε πίσω απο την αδελφή του τον τίτλο της Δούκισσας της Πάλμα. Ο τίτλος τής είχε δοθεί το 1997 από τον πατέρα της ως δώρο γάμου. Ο Φελίπε δεν κάλεσε την Κριστίνα ούτε στην τελετή ενθρόνισής του και αυτό χαράχτηκε στη μνήμη των Ισπανών.
Ο Φελίπε προσπάθησε με κάθε τρόπο να βάλει μια ασπίδα γύρω από το θεσμό της μοναρχίας που εκείνος εκπροσωπεί και το «απολωλός πρόβατο» Κριστίνα, φοβούμενος ότι θα πληρώσει εκείνος για τις αμαρτίες του γαμπρού του.
Εδώ η Κριστίνα με την αδελφή της:
Η infante Κριστίνα είναι σήμερα μόνη της. Ολα πάνω της δείχνουν ότι η εποχή που η Ισπανία την συμπαθούσε και την έβλεπε να κάθεται με την κοτσίδα της, στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου Complutense, μαζί με τους άλλους νέους της γενιάς της, σαν μια συνηθισμένη φοιτήτρια, πέρασε οριστικά. Τον σύζυγό της, πρώην πρωταθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων χάντμπολ, Iñaki Urdangarin, πρώην ιδεώδη γαμπρό, όμορφο και συμπαθητικό άντρα, σήμερα όλοι τον αποφεύγουν σαν τη λέπρα. Από τα τέλη του 2011 εκδιώχτηκε από τις επίσημες τελετές του παλατιού. Ακόμη και το Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαδρίτης απέσυρε το δικό του ομοίωμα από τη βασιλική οικογένεια και το έβαλε μαζί με κάποια άλλα ομοιώματα αθλητών.
Το 2013 το ζευγάρι δεν έβγαινε στο δρόμο γιατί οι πολίτες τούς εξύβριζαν και τούς φώναζαν συνθήματα, ακόμη κα στα παιδιά τους. Η πολυτελής κατοικία τους στην Βαρκελώνη κατασχέθηκε από τη δικαιοσύνη και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην Ελβετία για να αποφύγουν την λαϊκή οργή.
Σήμερα οι Ισπανοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα την πτώση αυτού του ζεύγους που έμοιαζε τέλειο πριν από 5 μόνο χρόνια και δείχνουν να απολαμβάνουν την εκδίκησή τους, θέλοντας να πιστέψουν ότι η δικαιοσύνη είναι ίδια για όλους.