Το θέμα των μυοσκελετικών παθήσεων προσεγγίζει η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Ανατόλια», στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων».
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Εταιρείας Πάνος Ευσταθίου, η ΕΕΧΟΤ φέτος αποφάσισε να έχει κάποιες δράσεις, κυρίως ημερίδες επιστημονικού χαρακτήρα, οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο σε Έλληνες ορθοπαιδικούς χειρουργούς, νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές. Οι δράσεις αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Απόλλων» στο οποίο συντρέχουν και οι δυο επιστημονικές ενώσεις νοσηλευτών Ελλάδας, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, αφού η αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών γίνεται από τη συνεργασία των τριών αυτών ειδικοτήτων. «Είναι επίσης σημαντικό», τονίζει ο κ. Ευσταθίου, «ότι η Εταιρεία για πρώτη φορά ανοίγεται στις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες θέλοντας να επενδύσει στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης».
Οι μυοσκελετικές παθήσεις είναι μια από τις συνηθέστερες διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία και αποτελούν σήμερα το 65% των παθήσεων που αφορούν το γενικό πληθυσμό.
Εκατομμύρια εργαζόμενοι σε ολόκληρη την Ευρώπη πάσχουν από μυοσκελετικές παθήσεις οι οποίες προσβάλλουν συνήθως τη ράχη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άνω άκρα, αλλά μπορεί να εκδηλωθούν και στα κάτω άκρα. Περιλαμβάνουν κάθε βλάβη ή διαταραχή των αρθρώσεων ή άλλων ιστών, ενώ τα προβλήματα υγείας που προκαλούν κυμαίνονται από τις ελαφρές ενοχλήσεις και τους πόνους έως τις σοβαρές ασθένειες που απαιτούν τη διακοπή της εργασίας ή την υποβολή σε θεραπευτική αγωγή. Σε πιο χρόνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να οδηγούν σε αναπηρία και να επιβάλλουν την αποχώρηση από την εργασία το δε κόστος που συνεπάγονται οι εν λόγω διαταραχές για τους εργοδότες ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Με τις νέες τεχνικές και θεραπείες η αντιμετώπιση των παθολογικών αυτών καταστάσεων γίνεται με χρόνο νοσηλείας μόνο μία ημέρα, και συνοδεύεται από προγράμματα φυσικής αποκατάστασης, που πολύ γρήγορα επαναφέρουν τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Οι σημερινές λιγότερο επεμβατικές τεχνικές έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα και ελαχιστοποίηση των επιπλοκών, κάτι που ισχύει και για τις επεμβάσεις του ισχίου και του γόνατος. Η αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, όμως ταυτόχρονα συνεπάγεται οφέλη και για τις επιχειρήσεις, όπως επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.
Γενικότερα, οι παθήσεις οι οποίες θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας εστιάζονται στα προβλήματα της οσφυαλγίας, της οστεοπόρωσης, των αρθρίτιδων ισχίου και γόνατος και στις περισσότερο κοινές κακοήθεις διεργασίες του μυϊκού και οστικού συστήματος. Στο θέμα της οσφυαλγίας οι νεότερες απόψεις χειρουργικής τεχνικής δίνουν έμφαση στη μικροδισκεκτομή την τελευταία δεκαετία. Η επαναστατική αυτή τεχνική εφαρμόζεται και στη χώρα μας με αποτελέσματα ισάξια των μεγάλων κέντρων του εξωτερικού καθώς υπάρχει ο εξοπλισμός και η γνώση, επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου.