EYATH 1

ΕΥΑΘ: Αυξημένη η κερδοφορία για το 2015 – Ξηλώνονται τα ρολόγια κακοπληρωτών

Με βελτιωμένα τα μεγέθη της έκλεισε την οικονομική χρήση του 2015 η ΕΥΑΘ, πετυχαίνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση 3,14% και κέρδη προ φόρων 20,8 εκατ. Ευρώ. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νίκος Παπαδάκης, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως από το 2009 που ανέλαβε, η κερδοφορία ήταν υψηλή, ενώ παράλληλα η εταιρεία είναι διασφαλισμένη από οποιοδήποτε κίνδυνο καθώς η ρευστότητα της διατηρείται στο ύψος των 50 εκατ. ευρώ.

Πρόταση στης εταιρείας όπως είπε, κατά την προσεχή γενική της συνέλευση, θα είναι το μέρισμα ανά μετοχή να διαμορφωθεί περίπου στα 12,5 λεπτά ανά μετοχή. Για τα οικονομικά στοιχεία από το 2010 και εξής, επισήμανε πως η εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων 127 εκατ ευρώ, έδωσε 40,4 εκατ σε μερίσματα, 40,5 εκατ σε φόρους και ειδικά το κράτος, με το 74% των μετοχών που διαθέτει, πήρε 30 εκατ ευρώ. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον κ.Παπαδάκη, οι τιμές παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές για τους καταναλωτές, ενώ εφαρμόστηκαν κοινωνικές πολιτικές για τους αδύναμους καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 27 χιλιάδες άτομα είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της μείωσης κατά περίπου 1,1 εκατ κυβικά μέτρα, της κατανάλωσης νερού που σημειώθηκε το 2015, πράγμα που σήμανε περίπου 650 χιλιάδες ευρώ λιγότερο τζίρο για την εταιρεία, ενώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί σήμερα, που περιλαμβάνουν τόσο τους ιδιώτες όσο και τους δημόσιους και δημοτικούς φορείς, φτάνουν στο ύψος των 35 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Παπαδάκη, η εταιρεία έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή, 15μηνο πρόγραμμα για την αφαίρεση μετρητών-ρολογιών από τους κακοπληρωτές και έχει στόχο κάθε μήνα, να αφαιρούνται 2000 ρολόγια, με το έργο αυτό να έχει αναλάβει εργολαβία.

Τέλος η ΕΥΑΘ ΑΕ, θα δέχεται μέχρι τις 7 Απριλίου τις προσφορές για τον διαγωνισμό για τον βιολογικό καθαρισμό, την ξήρανση ιλύος, τη λυμματολάσπη και την ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων. Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 23 εταιρείες για το έργο που θα είναι «πακέτο» και το οποίο έχει προϋπολογιστεί (χωρίς δανεισμό και χωρίς κεφάλαια από τα διαθέσιμα της ΕΥΑΘ) στα 50 εκατομμύρια ευρώ αν γίνει μέσα σε 5 χρόνια από τη στιγμή που το αναλάβει ο μειοδότης, ή στα 60 εκατ ευρώ αν γίνει μέσα σε 6 χρόνια.