ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν: «Θέλουν να καταστήσουν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας»

Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε με τον Πολωνό ομόλογο του είπε πως η ΕΕ αυξάνοντας τα ενταξιακά κεφάλαια θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας

Ο Προέδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας «Αν δεν θα πάρετε την Τουρκία, πείτε το ανοιχτά».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται στην Πολωνία για επίσημες επαφές συναντήθηκε με τον ομόλογο του Αντρέι Ντούντα.

Οι δυο ηγέτες μετά το πέρας των κατ΄ιδίαν και δια εκπροσώπων συνομιλιών διοργάνωσαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, υπενθύμισε πως η Τουρκία περιμένει να ενταχθεί στην ΕΕ εδώ και 63 χρόνια είπε:

«Οι χώρες οι οποίες εντάχθηκαν αφότου υποβάλλαμε εμείς αίτηση δεν μπορούν να συγκριθούν με μας. Ο λόγος που αυξάνουν τα κεφάλαια είναι να καταστήσουν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας εδώ. Αν δεν θα πάρετε, πείτε το ανοιχτά. Ούτε εσείς να μας απασχολήσετέ ούτε εμείς να σας απασχολήσουμε. Λέμε πως δε θα ρίξουμε πετσέτα. Και περιμένουμε την απόφαση τους».

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας στους Τούρκους πολίτες είπε:

«Δεν υπάρχει ταξιδιωτική θεώρηση για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η Τουρκία όμως που είναι χώρα υποψήφια δεν μπορεί να έρθει. Γίνεται τέτοιο ανόητο πράγμα. Ζητάμε από τους φίλους μας στην ΕΕ να κάνουν νύξη σε αυτά. το 2013 θα καταργούνταν οι βίζες. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα μας κωλυσιεργούν».

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων ο Πρόεδρος, είπε πως η Τουρκία για τους περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί μέχρι σήμερα ξόδεψε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη χορήγησε στήριξη 885 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό που θα μας παρείχαν ήταν 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τουρκία διασφαλίσει όλα με τις δικές της δυνατότητες. Τα έξοδα που κάναμε ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια».

Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις με την Πολωνία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία στηρίζει πλήρως και με αποφασιστικότητα την υποψηφιότητα της Πολωνίας για γίνει μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την περίοδο 2018-2019.

Υπογράμμισε δε πως πρέπει να αυξηθεί και ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δυο χωρών και είπε πως πρέπει να αυξηθούν οι πτήσεις των Τουρκικών Αερογραμμών προς τη συγκεκριμένη χώρα.

Ενώ ο Πολωνός Πρόεδρος Ντούντα ευχήθηκε κάποια μέρα η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ και είπε:

«Η Πολωνία στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τις ενταξιακές εργασίες της Τουρκίας στην ΕΕ».

 

πηγή : http://www.trt.net.tr