ΕΙΔΗΣΕΙΣ
epaggelmatiko epimelitirio_tourismos (2)

Ενίσχυση του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής ζητούν οι φορείς της πόλης (video)

Σύσκεψη Φορέων της Θεσσαλονίκης με σκοπό να δρομολογηθούν μέτρα για να ανάπτυξη του Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Προέδρου του Ε.Ε.Θ. Μιχάλη Ζορπίδη, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάρθηκε καθώς «το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ως φορέας εκπροσώπησης των επαγγελματιών του τουρισμού αλλά και ως πυλώνας της Αγοράς και της Ιδιωτικής Οικονομίας της Πατρίδας μας, ανησυχεί βαθύτατα για την πορεία της τουριστικής κίνησης στη Θεσσαλονίκη».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, «το δικό μας Επιμελητήριο έχει προωθήσει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Τουρισμού, όπως η παροχή δωρεάν ξεναγού σε σχολικές εκδρομές ή η οικονομική ενίσχυση άλλων φορέων που θα παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες, όπως η λειτουργία Infokiosk. Ωστόσο, δεν έχουμε απολύτως καμία διάθεση ούτε να ηγεμονεύσουμε σε αυτές τις προσπάθειες, ούτε να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια, όπως κάποιοι άλλοι, ούτε να προτάξουμε την δική μας προβολή. Τίποτε από όλα αυτά δεν ενδιαφέρει το ΕΕΘ. Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να εφαρμοστούν μέτρα που θα φέρουν περισσότερους τουρίστες στην πόλη».

Στη σύσκεψη πήραν μέρος: η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του ΟΤΠΘ Βούλα Πατουλίδου, ο Παντελής Φιλιππίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Δημ. Συμιάκος, από την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, ο Μιχ. Πεζίκογλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων, ο Βύρων Θεολόγης Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων, ο Ρούλης Εδιάρογλου από το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο, ο Αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης Αχ. Τοπούζας, ο Ταξίαρχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Κων. Ανεστίδης, ο Πασχ. Μικρός, αν. Διευθυντής Τουριστικής Αστυνομίας, ο Κων. Μέλλιος Διευθυντής του Ο.Λ.Θ., ο Αλέξ. Τσαξιρλής και ο Αθαν. Δρογάμας, από τη ΔΕΘ-HELEXPO, η Ιωάννα Λιάκου, από την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, η Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Έφη Κουδελή από το Thessaloniki Convention Bureau, ο Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΕΘ Κλεόβουλος Θεοτόκης και το μέλος του ΔΣ του ΕΕΘ Ματίνα Σιώχου και μέλη του ΕΕΘ.

Όπως ακούστηκε από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους κρίνεται αναγκαίος ο συντονισμός και συνεργασία μεταξύ των φορέων της πόλης, υπό την αιγίδα ενός μόνο φορέα ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και να επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς κόντρες και διαμάχες.

Αυτός ο φορέας όπως υποστήριξαν οι συμμετέχοντες δεν είναι άλλος από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής του νομού Θεσσαλονίκης, του οποίου προΐσταται η κα. Βούλα Πατουλίδου.

Για αυτό τον λόγο σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη, θα πρέπει να ενταχθούν υπό τον Οργανισμό όλοι οι φορείς της πόλης και όχι μόνο όσοι δίνουν χρήματα για τη λειτουργία του και με συντονισμένες ενέργειες όλων να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης.

Ως παράδειγμα ο κ. Ζορπίδης έφερε το Φεστιβάλ Τουρισμού που θα διοργανωθεί 19-21 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ωστόσο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με τη συμβολή όλων των φορέων και υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής.

Αντίστοιχα ως αρνητικό παράδειγμα αυτόνομων κινήσεων των φορέων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αυτές τις μέρες αποστολή στο Μιλάνο και τη Μπολόνια, χωρίς να έχει επιδιώξει επαφή και με άλλους φορείς.

Από τη μεριά της η κα. Πατουλίδου δήλωσε πως ο Οργανισμός αφέθηκε στην τύχη του, ωστόσο η κατάσταση έχει πλέον εξομαλυνθεί και στάθηκε στη σημασία του portal που θα λειτουργήσει από τέλη Μαρτίου και θα αποτελέσει «παράθυρο στον κόσμο» για τη Θεσσαλονίκη και την τουριστική της προώθηση. «Ο Οργανισμός είναι η λεωφόρος που μπορεί να ανοίξει πόρτες», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Οργανισμού και πρόσθεσε πως για αυτόν το λόγο απαιτείται η συνδρομή όλων.

Το Δήμο Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε η κα. Μαργαρίτα Σαλπιγγίδου, η οποία στάθηκε στο γεγονός ότι οι συσκέψεις αυτές θα πρέπει επιτέλους να μη μένουν στο επίπεδο των προθέσεων, ενώ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και δεύτερο κιόσκι τουριστικών πληροφοριών στην πλατεία Λευκού Πύργου.

Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε ευθέως στην ανάγκη να μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας για το πρόσωπο που θα αποτελέσει τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ενώ αιτία έντασης αποτέλεσε το γεγονός πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Σπύρο Πέγκα, που ενώ είχε δηλώσει αρχικά πως θα παρίστατο στη σύσκεψη, κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς βρίσκεται στην αποστολή του Δήμου στη Θεσσαλονίκη.

Η εικόνα πάντως ως προς τα νούμερα των τουριστών που εκτιμάται πως θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη εντός του 2016, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως θα είναι καλύτερη από πέρσι, καθώς όπως δήλωσε ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου Μακεδονία Αχίλλειος Τοπούζας, υπολογίζεται πως το 2016 οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 6.000.000 από 5.700.000 στα οποία έφτασε την προηγούμενη χρονιά.

Αντίστοιχα ο κ. Κωνσταντίνος Μέλλιος, αντιπρόεδρος του ΟΛΘ, πρόσθεσε πως ήδη οι κλεισμένες αφίξεις για κρουαζιερόπλοια έχουν καλύψει το 80% του στόχου που έχει τεθεί, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου υπολογίζεται πως θα έχουμε ξεπεράσει τις περσινές αφίξεις.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου