ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπόδιο για τον ύπνο τα «έξυπνα» κινητά στο κρεβάτι

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που ασχολούνται με το smartphone τους πριν αποκοιμηθούν το βράδυ, καλό είναι να πάψετε να το κάνετε. Μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ενασχόληση με τα κινητά στο κρεβάτι οδηγεί σε κακής ποιότητας ύπνο.Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One, βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 653 εθελοντές, μέσης ηλικίας 42 ετών, από τις ΗΠΑ, οι οποίοι δέχθηκαν να εγκαταστήσουν οι ερευνητές στα κινητά τους για 30 ημέρες ένα app που κατέγραφε πότε και επί πόση ώρα τα χρησιμοποιούσαν.

Οι ερευνητές κατέγραφαν επίσης τη διάρκεια του ύπνου τους και την ποιότητά της.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως οι εθελοντές χρησιμοποίησαν τα κινητά τους επί 21,4 έως 61,3 ώρες, με τους νεότερους να έχουν την μεγαλύτερη χρήση.

Όσο περισσότερη ώρες ασχολούνταν οι εθελοντές με τα κινητά και όσο πλησιέστερα στην ώρα του ύπνου, τόσο λιγότερο και χειρότερο κοιμόντουσαν.
Μάλιστα όσοι τα χρησιμοποιούσαν την τελευταία ώρα πριν μπουν στο κρεβάτι ή και ξαπλωμένοι σε αυτό, δυσκολεύονταν πάρα πολύ να αποκοιμηθούν όταν τελικά τα έκλειναν.

«Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η φτωχή ποιότητα ύπνου δεν σχετίζεται μόνον με δυσκολίες συγκέντρωσης και κακή ψυχική διάθεση το επόμενο πρωί, αλλά μπορεί να αποτελέσει αληθινό παράγοντα κινδύνου για πλήθος νοσημάτων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Γκρέγκορυ Μ. Μάρκους, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Και ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση των κινητών και άλλων ψηφιακών μέσων κατά την ώρα του ύπνου, είναι ιδιαίτερα προβληματική και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσει».

Πηγή: tanea.gr