ΕΙΔΗΣΕΙΣ
mastercard

Εμβληματική αγωγή 14 δισ. στερλινών κατά MasterCard στη Βρετανία

Η εταιρία πιστωτικών καρτών MasterCard έχει έρθει αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη νομική απαίτηση στην ιστορία της Βρετανίας, για 14 δισ. στερλίνες. Πρόκειται για εμβληματική αγωγή, σύμφωνα με την οποία η εταιρία υπερχρέωσε 46 εκατομμύρια Βρετανούς καταναλωτές.

Η μήνυση, στην οποία η MasterCard δήλωσε ότι θα «αντισταθεί δυναμικά», αντιπροσωπεύει την πρώτη μεγάλη υπόθεση στο πλαίσιο των νέων κανονισμών για ομαδικές αγωγές εκ μέρους πολλαπλών εναγόντων και αφορά σε προμήθειες που επέβαλε η εταιρία σε επιχειρήσεις που δέχονταν τις χρεωστικές και πιστωτικές της κάρτες κατά την περίοδο 1992-2008.

Το δικηγορικό γραφείο Quinn Emanuel που κατέθεσε την αγωγή, υποστηρίζει ότι αυτές οι χρεώσεις, γνωστές ως διατραπεζικές προμήθειες, αυξήθηκαν σε παράνομα υψηλά επίπεδα και ανέβασαν τις τιμές για τους Βρετανούς καταναλωτές.

Ο Guardian σημειώνει ότι η κατάθεση της μήνυσης έρχεται έπειτα από μια 10ετή νομική διαμάχη μεταξύ MasterCard και Κομισιόν, η οποία έλαβε τέλος το 2014 όταν ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη πως οι προμήθειες της εταιρίας για διασυνοριακές συναλλαγές ήταν υπερβολικά υψηλές.

Σε μακροσκελή ανακοίνωση μέσα από τον ιστότοπό του, το δικηγορικό γραφείο αναφέρει ότι «η MasterCard έχασε αυτή τη μάχη σε όλα τα επίπεδα και επέδειξε πλήρη περιφρόνηση για τους κατόχους καρτών και τους καταναλωτές γενικότερα, εστιάζοντας αντ’ αυτού στο να παράγει παράνομα κέρδη».

«Τώρα που κατατέθηκε η μήνυση, θα πάρουμε χρόνο για να την αξιολογήσουμε λεπτομερώς. Ωστόσο εξακολουθούμε να διαφωνούμε σθεναρά με τη βάση αυτών των ισχυρισμών και πρόκειται να τους αντισταθούμε δυναμικά», απάντησε η MasterCard σύμφωνα με το δημοσίευμα.