ΕΙΔΗΣΕΙΣ
eidomeni mar16d

Ειδομένη: H αγωνία της προσφυγοπούλας μάνας και οι τραγικές συνθήκες διαμονής (φωτό)

Εικόνες «γροθιά» στο στομάχι του κάθε «Ευρωπαίου» πολίτη, καταγράφονται διαρκώς στη χώρα μας, με το ατελείωτο δράμα των προσφύγων να θέτει σε δοκιμασία καθημερινά, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας. 

Όπως αποτυπώνουν και οι φωτογραφίες του Γιώργου Κατσάγγελου από την Ειδομένη που δημοσιεύει το Press724, στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται η μάνα και το παιδί.

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Τα μικρά προσφυγόπουλα, βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας που μαθαίνουν από πρώτο χέρι το σκληρό πρόσωπο του κόσμου, που ζουν εδώ και μήνες σε άθλιες συνθήκες, χωρίς τα στοιχειώδη για την σωστή ανάπτυξη τους, χωρίς αυτά που τα περισσότερα παιδιά στην Ευρώπη και οι γονείς τους θεωρούν δεδομένα. Ένα ποτήρι γάλα, σωστή διατροφή, καθαριότητα, πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες.

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Ο αγώνας για την επιβίωση, όχι απλά καθημερινός… Διαρκής. Λεπτό προς λεπτό. Με τη μάνα που από τη μια προσπαθεί διαρκώς να εξασφαλίσει κάτι απαραίτητο για το παιδί της και από την άλλη έχει το μυαλό της στον δρόμο προς την Βόρεια Ευρώπη και το όνειρο για το οποίο ζει το τελευταίο διάστημα.

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Ο αγώνας συνεχής και με τα στοιχεία της φύσης. Το κρύο, τη βροχή και την υγρασία που «σιγοτρώει» τους ανθρώπους και τους εξαντλεί, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να καταρρέουν και να μεταφέρονται με ασθενοφόρα σε νοσοκομεία.

eidomeni mar16ab

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Τα ελάχιστα ξύλα που φθάνουν στον καταυλισμό, μοιράζονται μέσα σε ελάχιστη ώρα μεταξύ των ανδρών, οι οποίοι δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη. Κάθε ξύλο θα εξασφαλίσει αρκετή ώρα ζέστης και θα διώξει την υγρασία που καλύπτει τα σώματα, τα ρούχα και όλα τα υπάρχοντα τους.

eidomeni mar16ac

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Και στον βαθμό που το φαγητό και ο καιρός δεν απασχολούν, οι άνθρωποι κάθονται απέναντι από τον φράχτη, διαδηλώνοντας απέναντι από τους σκοπιανούς και ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα για να περάσουν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το όνειρο για μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή…

eidomeni mar16c

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Φωτο Γ. Κατσάγγελος

Φωτο Γ. Κατσάγγελος