ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσαρέσκεια των Σέρβων για τα σχόλια του Αμερικανού Πρέσβη! – Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν

Δυσαρέσκεια για σχόλιο του πρέσβη των ΗΠΑ στη Σερβία περί της συμμετοχής Σέρβου πρώην στρατιωτικού, καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου σε στρατιωτική εορτή, εξέφρασαν Σέρβοι αξιωματούχοι.

Ο πρέσβης Κάιλ Σκοτ ανέφερε ότι «μία απλή δήλωση μπορεί να υπονομεύσει μήνες δουλειάς για τη βελτίωση της εικόνας της Σερβίας στις ΗΠΑ», ενώ αναδημοσίευσε και άρθρο του πρακτορείου Associated Press για επαινετικές δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν για καταδικασμένο για εγκλήματα πολέμου πρώην στρατιωτικό του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Ο πρώην στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, ο οποίος έχει καταδικαστεί από δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξαν στρατιώτες της Γιουγκοσλαβίας στο Κόσοβο, το 1998-1999, βρέθηκε ανάμεσα στους πρώην στρατιωτικούς που παρακολούθησαν στρατιωτική παρέλαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος είχε υπάρξει εκπρόσωπος του ισχυρού άνδρα της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας μεταξύ 1989 και 2000 Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε ότι ούτε ο πρέσβης ούτε κανένας άλλος διπλωμάτης έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Σερβίας.

Το 2016, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς είχε επικρίνει τον κ. Σκοτ για «βάρβαρη» επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της βαλκανικής χώρας, σχετικά με σχόλιό του για διαδηλώσεις κατά της κατεδάφισης κτηρίων σε συνοικία του Βελιγραδίου.

Η Σερβία, η οποία επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρεί επίσης ιδιαίτερα θερμές σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία είχε στηρίξει τη Σερβία την περίοδο των γιουγκοσλαβικών πολέμων και αρνείται, όπως και το Βελιγράδι, να αναγνωρίσει την αποσχισθείσα αυτόνομη επαρχία της Σερβίας, Κόσοβο, ως ανεξάρτητη χώρα.