skilos_aytokinito

Διακοπές με το σκύλο σας: Τι πρέπει να φροντίσετε

Ήρθε επιτέλους το καλοκαίρι και η «άγια» εκείνη στιγμή που ξεκινάει -επιτέλους- η άδειά σου. Όλο το χρόνο έτρεχες πέρα δώθε, έκανες υπερωρίες με αποτέλεσμα ο τετράποδος πιστός συνοδοιπόρος σου να μένει μερικές ωρίτσες παραπάνω μόνος του στο σπίτι, περιμένοντας στωικά πότε θα σχολάσεις γα να κουνήσει πάνω κάτω σα τρελός την ουρίτσα του και να πάτε βόλτα.

Για να περάσετε και οι δυο καλά στις διακοπές σας, θα πρέπει να ξέρεις ορισμένα πράγματα και να οργανωθείς σωστά.

Κάμπινγκ ή ξενοδοχείο;

Πριν φύγεις λοιπόν για διακοπές, πρέπει να αποφασίσεις αν θα επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο οργανωμένο κάμπινγκ ή σε ξενοδοχείο. Εάν είσαι λάτρης του κάμπινγκ και της φύσης, σίγουρα θα το λατρέψει ένα τσακ παραπάνω ο σκύλος σου. Υπάρχουν αρκετά κάμπινγκ που δέχονται σκύλους, καλό είναι όμως να ρωτήσετε σε αυτό που σας ενδιαφέρει κατά πόσο επιτρέπεται η παρουσία του τετράποδου φίλου σας. Μη ξεχάσετε να έχετε πάντα μαζί σας το λουρί του σκύλου καθώς και το βιβλιάριό του, καθώς επίσης και να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής.

AdTech AdΕ, δεν γίνεται να τον αφήσεις πίσω στις διακοπές (και να μην έλειπες δηλαδή λίγες ωρίτσες παραπάνω, πίσω ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΑΦΗΝΕΣ ΠΟΤΕ).

Εάν πάλι επιλέξετε να μείνετε σε κάποιο ξενοδοχείο, επιλέξτε κάποιο που τα τετράποδα είναι ευπρόσδεκτα. Η αλήθεια πως δεν είναι πάρα πολλά τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα που δέχονται ζώα και συνήθως προσφέρεται κάποιο δωμάτιο λιγότερο κεντρικό. Ο νόμος του 1986 (Ν. 1652/30-10-1986, ΦEK 167 A’) είναι αυτός που απαγορεύει τα κατοικίδια εντός ξενοδοχείου αλλά τα επιτρέπει μόνο σε ειδικούς χώρους (άρθρο 23), που ελάχιστα ξενοδοχεία έχουν.

Τα απαραίτητα και φύγαμε

Αφού αποφάσισες που θα μείνετε, πρέπει να φτιάξεις μια λίστα με όλα τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχεις μαζί για τον τετράποδό φίλο σου. Αρχικά, σε περίπτωση που ταξιδέψετε με αεροπλάνο ή πλοίο πρέπει να φροντίσεις να έχεις μαζί όλα τα απαραίτητα έγγραφα όπως το βιβλιάριο υγείας του. Σε περίπτωση που ταξιδέψετε οδικώς, μην ξεχάσεις ζώνη ασφαλείας και στον σκύλο (ναι, κυκλοφορούν στο εμπόριο) και μην τον αφήσεις επουδενί μέσα στο αυτοκίνητο μόνο του με αυτή τη ζέστη. Επίσης, ένα check up στον κτηνίατρο θα ήταν καλό.

Επόμενο απαραίτητο αξεσουάρ, το περιλαίμιο (και ταυτότητα με το τηλέφωνό σου σε περίπτωση που χαθεί) για να έχεις τον έλεγχό του όταν βρίσκεστε με κόσμο ώστε να είναι και εκείνος ασφαλής, ενώ άκρως σημαντικό θέμα είναι το φαγητό και το νερό του. Πάρε μαζί πιάτα φαγητού και νερού για να νιώθει οικεία, ενώ πριν το ταξίδι απέφυγε να τον ταΐσεις γιατί υπάρχει περίπτωση να ζαλιστεί και να κάνει εμετό.

Κουβάλησε από το σπίτι την αγαπημένη του ξηρά τροφή.

Παράλληλα, επειδή το καλοκαίρι «κάνουν πάρτι» τα κουνούπια και οι σκνίπες, μην ξεχάσεις να βάλεις την απαραίτητα αμπούλα στον σκύλο σου, βάλτου του και το ειδικό κολάρο που τα απωθεί, ενώ καλού κακού πάρε μαζί και καμία σιτρονέλα.

Επίσης, πάρε μαζί μια πετσέτα (εμ τι μόνο εσύ θα κάνεις βουτιές;), σακούλες σκουπιδιών για τις ακαθαρσίες του, φίμωτρο -ακόμα και αν δεν δαγκώνει καθώς μπορεί να χρειαστεί αν πχ χτύπα ξύλο τραυματιστεί και δεν πρέπει να πειράξει τη πληγή. Επίσης, μια βούρτσα τόσο για θέμα καλλωπισμού όσο και υγιεινής και τέλος τα αγαπημένα του παιχνίδια.

Σκύλος και παραλία

Όλα λοιπόν έτοιμα, αποφασίσατε που θα πάτε, πήρατε όλα τα απαραίτητα και επιτέλους φτάσατε στο νησί! Αφού τακτοποιηθήκατε στο χώρο διαμονής σας, ήρθε η πολυπόθητη στιγμή για βουτιές!

Τα σκυλιά όμως όπως και τα παιδιά θέλουν προσοχή στη παραλία. Άφθονο νερό, ομπρέλα για να αποφύγουμε τη θερμοπληξία και είμαστε έτοιμοι για βουτιές!

Σύμφωνα με το νόμο, οι σκύλοι μπορούν να μπαίνουν στη θάλασσα μαζί μας υπό προϋποθέσεις.

Ο νόμος 4235/2014 (Α’32), που αποτελεί τροποποίηση του 4039/2012, για τα ζώα συντροφιάς, αναφέρει σαφώς ότι επιτρέπεται η παρουσία τους οπουδήποτε, αρκεί να είναι ελεγχόμενα από τον συνοδό τους, να κυκλοφορούν με λουρί και να υπάρχει διαθέσιμο το βιβλιάριο υγείας τους (ή το διαβατήριο) για κάθε ενδεχόμενο έλεγχο από τα αρμόδια διοικητικά όργανα.