cosco

Δεκτές έγιναν από την Cosco οι νομοθετικές βελτιώσεις για τον ΟΛΠ

Αποδεκτό έγινε από την Cosco το κείμενο των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή ο Θ. Δρίτσας σχετικά με την παραχώρηση του ΟΛΠ, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.

Χτες, η κινεζική εταιρία απείλησε μέσω επιστολής να ακυρώσει τη συμφωνία, εγείροντας θέμα ανατροπής βασικών σημείων της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Cosco.
Μετά από την κατάθεση των τροποποιήσεων, το σχέδιο του κυρωτικού νόμου της σύμβασης για την παραχώρηση του ΟΛΠ αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Το μεσημέρι, η Όλγα Γεροβασίλη διαμήνυσε ότι η σύμβαση με την Cosco θα κυρωθεί κανονικά ενώ παράλληλα κατήγγειλε απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και μάλιστα τις παραμονές του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.
«Όπως ξεκαθάρισε και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο θόρυβος που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το θέμα της κύρωσης της σύμβασης με την COCSO είναι επί ουσιαστικά ανύπαρκτου ζητήματος», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη, και συνέχισε: «Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε, ως όφειλε, στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου».
Και ο Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας το μεσημέρι από τη Βουλή, ανέφερε ότι οι διαδικασίες είναι σε τελική φάση και μια σειρά από επεξεργασίες που θα λύνουν νομικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο πλαίσιο της «καλής νομοθέτησης».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση «δεν αιφνιδιάζει κανέναν» και πως οι αλλαγές που έγιναν από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης είναι μια συνήθης διαδικασία και δεν έχουν καμία σχέση με παραβίαση συμφωνηθέντων και ανατροπή δεδομένων. «Οι αλλαγές έγιναν στο πλαίσιο της λογικής της ορθής νομοθέτησης επ’ ωφελεία όχι μόνο του Δημοσίου αλλά και του παραχωρησιούχου. Αυτή ήταν η λογική» τόνισε ο κ. Δρίτσας, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «αυτές οι αλλαγές όπως ακριβώς ήταν η πρακτική που ακολουθείτο μέχρι τώρα, διαβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει τη διαρκή επικοινωνία με τους διαγωνιζομένους και εν συνεχεία με τον παραχωρησιούχο».
Ο υπουργός Ναυτιλίας άφησε και έμμεσες αιχμές εναντίον της Cosco, υπογραμμίζοντας ότι χτες στην επιτροπή προτάθηκε να κληθεί και η κινεζική εταιρία που δεν ήρθε αλλά αντ’ αυτού έστειλε αυτή την επιστολή.
«Δεν θα την κρίνω, σέβομαι στις στιγμές, τις συμφωνίες και τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Κίνα» δήλωσε ο υπουργός.
Προσέθεσε δε, ότι εφόσον υπήρχε μια νομική άποψη ότι κάποιες από τις ρυθμίσεις μπορεί να αφήνουν νομικά κενά ή περιθώρια να ανατραπούν συμφωνηθέντα όλα αυτά μπορούσαν να λυθούν στο πεδίο των νομικών υπηρεσιών της Γραμματείας της κυβέρνησης, με καθαρή βούληση και καλοπιστία. «Αυτός ο χειρισμός γέννηση αυτή τη φιλολογία, ότι η κυβέρνηση δήθεν αιφνιδιάζει και παραβιάσει» είπε.

Πηγή: ethnos.gr