ΕΙΔΗΣΕΙΣ
austria1-thumb-large

Γιατί «εκτοξεύθηκε» η αυστριακή Aκροδεξιά

Πρωτοφανές υπήρξε το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Απριλίου στην Αυστρία, με τους ψηφοφόρους να δίνουν το προβάδισμα στον πρώτο γύρο στο ακροδεξιό FPO και τον υποψήφιό του, Νόρμπερτ Χόφερ, με 36,4%, θέτοντας στο περιθώριο για πρώτη φορά μετά το 1945 τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Συντηρητικούς του Λαϊκού Κόμματος (OVP).

Τα δύο αυτά κόμματα, που συνέστησαν κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό» το 2008, έλαβαν το ταπεινωτικό ποσοστό του 11,2% των ψήφων το καθένα, σηματοδοτώντας τέλος εποχής για την αυστριακή πολιτική σκηνή, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde στη Βιέννη.

Εκπληξη σημείωσε, επίσης, και το ποσοστό του 20,4%, που εξασφάλισε ο ανεξάρτητος (υποστηριζόμενος από το Κόμμα των Πράσινων) καθηγητής πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.

Ο τεχνικός αεροσκαφών Νόρμπερτ Χόφερ οφείλει τη μετεωρική του άνοδο στην «αποστρατεία» πολλών γερασμένων πια βαρώνων της αυστριακής Ακροδεξιάς. Η δημοτικότητά του ευνοήθηκε από τη θητεία του ως αντιπροέδρου του κοινοβουλίου, όπου διακρίθηκε για τους πάντα ήπιους τόνους του και το μόνιμο πλατύ του χαμόγελο, που δεν θύμιζαν σε τίποτα την επιθετικότητα των προκατόχων του στα ηνία της Ακροδεξιάς.
Με καταγωγή από το Μπούργκενλαντ, το υποβαθμισμένο αυστριακό κρατίδιο στα σύνορα με την Ουγγαρία, ο Χόφερ εμφανίσθηκε στα τηλεοπτικά ντιμπέιτ καθισμένος σε καρέκλα, την ώρα που οι αντίπαλοί του στέκονταν όρθιοι, εξαιτίας ατυχήματος αλεξιπτώτου πλαγιάς το 2003, το οποίο του άφησε μια αναπηρία. Η δυσκολία του Χόφερ στο βάδισμα συζητήθηκε εκτενώς στους κόλπους της αυστριακής Ακροδεξιάς, όπου η λατρεία της προσωπικότητας του ηγέτη ταυτίζεται με τη σωματική του ρώμη.

Η «όψιμη» εκτόξευση

Παρότι η εικόνα και ο δημόσιος λόγος του Χόφερ είναι ήπιοι, ο υποψήφιος του FPO παραμένει «λύκος με προβιά αμνού», όπως επισημαίνει ο διευθυντής του περιοδικού Profil, Κρίστιαν Ράινερ. Αν και οι Αυστριακοί δεν γνωρίζουν καλά τον Χόφερ, εξαιτίας της όψιμης εκτόξευσής του στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής, ο σημερινός υποψήφιος του FPO είναι μέλος του κόμματος εδώ και 22 χρόνια, παραμένοντας χωρίς αμφιταλαντεύσεις στο πλευρό του ηγέτη του κινήματος, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία μετά την αποχώρηση του Γιεργκ Χάιντερ το 2005 και τη διάσπαση της αυστριακής Ακροδεξιάς.

Η επιλογή του Χόφερ ως υποψήφιου προέδρου, από τον χαρισματικό ηγέτη του FPO, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αποτέλεσε κίνηση τακτικής του τελευταίου, ο οποίος επιθυμούσε να διατηρήσει για τον εαυτό του την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και δεν περίμενε ότι ο προστατευόμενός του θα σημείωνε τέτοια ποσοστά στην προεδρική αναμέτρηση.
Μεγάλη αβεβαιότητα χαρακτηρίζει τώρα τον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 22 Μαΐου, ιδιαίτερα εξαιτίας της σιγής των συντηρητικών του OVP, που αποφεύγουν να συστήσουν στους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τον Πράσινο Βαν Ντερ Μπέλεν.

Πηγή: Καθημερινή