prosfuges-metanastes-germania

Γερμανία: Υπηκοότητα για τα παιδιά των προσφύγων;

Το ζήτημα της Συρίας απασχολεί τον γερμανόφωνο τύπο. Αίσθηση προκαλεί η πρόταση του αριστερού πρωθυπουργού της Θουριγγίας Ράμελο να δοθεί γερμανικό διαβατήριο σε παιδιά προσφύγων που γεννήθηκαν σε γερμανικό έδαφος.

Η υλοποίηση της πρότασης προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές στο γερμανικό δίκαιο, τις οποίες, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, υποστηρίζουν και οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), καθώς και οι Πράσινοι. Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Εύα Χεγκλ δηλώνει στην Tageszeitung ότι «η γερμανική υπηκοότητα αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ενσωμάτωση». Αντίθετοι δηλώνουν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU). Σε σχόλιό της η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η πρόταση Ράμελο δείχνει «πως μπορεί κανείς να κρατήσει ψύχραιμη στάση απέναντι στους ενισχυμένους λαϊκιστές της Δεξιάς και μάλιστα να περάσει στην αντεπίθεση». Και συμπληρώνει ότι «οι παραδοσιακές χώρες υποδοχής προσφύγων, όπως οι ΗΠΑ βλέπουν, με πραγματιστική νοοτροπία, την παροχή υπηκοότητας ως ένα εισιτήριο για ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία και ως προσκλητήριο ενσωμάτωσης σε αυτήν».

Μία άγνωστη πτυχή του πολέμου στη Συρία αποκαλύπτει η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης. «Στη Συρία αντάρτες κάθε είδους κερδίζουν από τους εξοπλισμούς ανατολικοευρωπαϊκών χωρών». Η εφημερίδα επισημαίνει: «Οι ερευνητικές πλατφόρμες Birn και OCCRP, που αποκάλυψαν όλο το εύρος των δοσοληψιών, εκτιμούν ότι ο τζίρος ανέρχεται τουλάχιστον σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς είναι ελλειπή τα στοιχεία. Κερδισμένοι είναι κυρίως οι πολεμικές βιομηχανίες στην Κροατία, τη Σερβία, τη Βοσνία, το Μαυροβούνιο, την Τσεχία και τη Σλοβακία, που έχουν πωλήσει τα όπλα στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Εμιράτα και την Τουρκία. Από εκεί (τα όπλα) διοχετεύονται στη Συρία. Αυτό που είχε αρχίσει ως υποστήριξη «μετριοπαθών» ανταρτικών ομάδων κατά του καθεστώτος Άσαντ εξελίσσεται σε μία ανεξέλεγκτη ροή εξοπλισμών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα πιο σημαντικά κέντρα διακίνησης για το εμπόριο όπλων με τελική κατεύθυνση τη Συρία είναι το Βελιγράδι, η Σόφια και η Μπρατισλάβα.

«Κόντρα» Ρωσίας-Γερμανίας για τη Συρία

«Η Μέρκελ κατηγορεί τη Μόσχα για κυνισμό» επιγράφεται το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, που επισημαίνει ότι «σπάνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει τόσο έντονη κριτική στη Ρωσία λόγω του πολέμου στη Συρία». Συγκεκριμένα, το Βερολίνο υποστηρίζει ότι «το Κρεμλίνο μαζί με τον Άσαντ φέρουν την κύρια ευθύνη για την καταστροφή στο Χαλέπι». Σε ανάλυσή της, η εφημερίδα εξηγεί: «Οι ρωσικές επιθέσεις κατά των υποτιθέμενων αγωνιστών της οργάνωσης Νούσρα ή άλλων τζιχαντιστών δίνουν κάποιο περιθώριο κινήσεων στον κρυπτόμενο Άσαντ. Αλλά για να κάνει τί; Μία νίκη στο Χαλέπι μπορεί να βελτίωνε τη διαπραγματευτική του θέση, αλλά δεν εκδιώκονται έτσι οι τζιχαντιστές ή και οι μετριοπαθείς αντάρτες. Αυτή η έλλειψη προοπτικής είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της Ρωσίας στη Συρία».

Στην ηλεκτρονική του έκδοση, το Spiegel επισημαίνει την ανησυχία της Τουρκίας για τις επιτυχίες των κούρδων μαχητών στο μέτωπο της Συρίας. Στόχος των Κούρδων, επισημαίνει, «είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους έναν ενιαίο γεωγραφικό χώρο κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ο οποίος θα εκτείνεται από την πόλη Αφρίν στα δυτικά έως τον ποταμό Ευφράτη και τα σύνορα με το Ιράκ στην Ανατολή. Οι Κούρδοι αποκαλούν ʻΡογιάβαʼ (δυτικό Κουρδιστάν) την επικράτεια αυτή και επιδίωξή τους είναι να ιδρυθεί εκεί μία μέρα ένα αυτόνομο, ίσως μάλιστα και ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος. Για την Τουρκία αυτό αποτελεί σενάριο τρόμου».

Πηγή: tovima