Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι διαπράχθηκαν σχεδόν 6.200 εγκλήματα μίσους τον τελευταίο μήνα, μετά την επικράτηση της εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου—καθώς ένα από τα ζητήματα τα οποία κυριάρχησαν στην εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας ήταν ο περιορισμός της μετανάστευσης.
Τις τέσσερις εβδομάδες μετά την 16η Ιουνίου, οι αστυνομικές διευθύνσεις όλης της χώρας ανέφεραν ότι διαπράχθηκαν 6.193 τέτοια εγκλήματα. Τα συνηθέστερα αδικήματα ήταν παρενόχληση, επίθεση και άλλες μορφές βίας, όπως η εξύβριση, το φτύσιμο ή το σπρώξιμο.
Οι Βρετανοί ψήφισαν την 23η Ιουνίου υπέρ της εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, έπειτα από μια διχαστική και σκληρή εκστρατεία, στην οποία ο περιορισμός της μετανάστευσης ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα όσων υποστήριζαν την αποχώρηση. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, μουσουλμάνοι και ανατολικοευρωπαίοι καταγγέλλουν συχνά πως γίνονται στόχος επιθέσεων.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι διαπράχθηκαν 3.001 αδικήματα αυτού του χαρακτήρα τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου, ένας αριθμός μειωμένος κατά 6% σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά παρ’ όλ’ αυτά αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
«Μετά τις αυξήσεις των εγκλημάτων μίσους έπειτα από το δημοψήφισμα για την ΕΕ, οι αστυνομικές διευθύνσεις υιοθέτησαν μια πιο στιβαρή προσέγγιση έναντι αυτών των αδικημάτων και είμαστε ικανοποιημένοι διότι βλέπουμε πως ο αριθμός των συμβάντων έχει αρχίσει να μειώνεται», δήλωσε ο Μαρκ Χάμιλτον, εκπρόσωπος της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης του Ηνωμένου Βασιλείου αρμόδιος για τα εγκλήματα μίσους.
«Ασφαλώς οποιοδήποτε έγκλημα μίσους είναι απαράδεκτο και αυτοί οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί», πρόσθεσε ο ίδιος.
Επικριτές της εκστρατείας υπέρ του Brexit επισήμαναν ότι το γεγονός πως επικεντρώθηκε τόσο πολύ στη μετανάστευση συνέβαλε στην αναμόχλευση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, κατηγορία που οι ηγέτες της απορρίπτουν. Μία εβδομάδα πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα, η βουλευτίνα των Εργατικών Τζο Κοξ, σθεναρή υποστηρίκτρια της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ, δολοφονήθηκε ενώ έκανε εκστρατεία στην περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία.