ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενιζέλος: Ο Τσίπρας έπρεπε να κάνει εκλογές… χθες

Το γεγονός πως η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά της ευρύτατης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, προκειμένου να βγει από την κρίση τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Όπως είπε στη συνέχεια, εάν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε αίσθηση εθνικού συμφέροντος θα είχε κάνει εκλογές… χθες.

«Πρέπει πράγματι η χώρα να αποκτήσει άλλη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση ευρύτατης εθνικής συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, συμπεριλαμβάνω και τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ, τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ηττηθεί και πληρώσει το κόστος της τεράστιας βλάβης που έχει προκαλέσει. Αν θέλει να έρθει, ας έρθει, αν δεν θέλει, δεν μπορεί να παρεμποδίσει κανείς την εξέλιξη. Πρέπει οι εκλογικοί συσχετισμοί να είναι τέτοιοι που κανένα κόμμα να μην μπορεί να παρεμποδίσει την εξέλιξη.  Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί αυτή η κυβέρνηση είναι το μόνο που υπάρχει, αυτό για το οποίο φτύσαμε αίμα, η μόνη εθνική στρατηγική, η οποία βεβαίως τώρα περιλαμβάνει και μία πολύ απλή και θεμελιώδη επαναδιαπραγμάτευση, ότι πρέπει να μας δώσουν δημοσιονομικό χώρο αναπνοής, δηλαδή μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, μεγαλύτερη ευελιξία, έναντι μεταρρυθμίσεων, έναντι μίας μεταρρύθμισης της πραγματικής οικονομίας, που θα ενισχύει δραστικά και αξιόπιστα την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στο Bήμα FM.

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση να προχωρήσει είτε σε δημοψήφισμα είτε σε δημοψηφισματικού χαρακτήρα εκλογές, με τέμπο συγκρουσιακό και μετωπικό και με διλήμματα που εκτροχιάζουν τη χώρα και τη φέρνουν δεκαετίες πίσω.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό που επικρατεί στην παρούσα συγκυρία σε επίπεδο ΣΥΡΙΖΑ είναι η διάθεση νομής της εξουσίας.

«Εάν ο κ. Τσίπρας είχε στοιχειώδη αίσθηση εθνικού συμφέροντος και στοιχειώδη μέριμνα για την προοπτική του χώρου του, θα είχε κάνει προ πολλού εκλογές, θα είχε κάνει εχθές εκλογές. Αλλά νομίζω ότι επικρατεί η διάθεση νομής της εξουσίας με ό,τι αυτό σημαίνει και πιστεύω ότι επάνω σε αυτήν την ωμή επιθυμία άσκησης της εξουσίας οικοδομείται μία αφήγηση την οποία την είπε νομίζω με πολύ απλοϊκό τρόπο ο κ. Φλαμπουράρης, θα έρθει το 2017-2018 μία ανάπτυξη που θα τρίβουμε τα μάτια μας.  Αυτό, δυστυχώς, δεν θα συμβεί γιατί δεν υπάρχουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτό χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί χωρίς ρευστότητα, χωρίς επιστροφή καταθέσεων, χωρίς δανειοδοτήσεις, χωρίς ένα επενδυτικό κλίμα όχι λίγων μεγάλων ξένων επενδύσεων αλλά οριζόντιο, διάχυτο, όπου η κάθε ελληνική επιχείρηση κάτι κάνει για να κινηθεί η οικονομία και ο πολίτης, το νοικοκυριό έχει τη διάθεση και τη δυνατότητα να καταναλώσει για να αυξηθεί το ΑΕΠ», σημείωσε.