dnt

Αυστηρούς όρους θέτει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα

Διπλωματική σιγή για την ουσία των διαπραγματεύσεων τηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τον εκπρόσωπο του να περιορίζεται χθες να δηλώσει ότι το ΔΝΤ εργάζεται «προκειμένου να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, οι οποίες θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα».

Έσπευσε πάντως να αναφέρει τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ταμείο για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, δηλαδή να αναλάβει η κυβέρνηση σοβαρές δεσμεύσεις παράλληλα με μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την Ευρώπη. Την ίδια ώρα σε μελέτη αναλυτών του ΔΝΤ για την εμπειρία του με τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης, το Ταμείο διαχωρίζει εμμέσως τη θέση του, λέγοντας πως οι περιορισμοί των Ευρωπαίων συρρίκνωσαν τα περιθώρια ελιγμών στο σχεδιασμό της πολιτικής αντιμετώπισης της κατάστασης, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, όρους.

Επισήμανε δε πως η εμπλοκή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα είχε μια βασική διαφορά σε σχέση με τη συμμετοχή του σε άλλα προγράμματα: Στα άλλα προγράμματα το ΔΝΤ έπαιρνε μόνο του τις αποφάσεις και σχεδίαζε το πρόγραμμα προσαρμογής. Εκτιμά πως η εμπειρία με τους Ευρωπαίους καταδεικνύει την ανάγκη να εμβαθυνθεί η συνεργασία με τους εγχώριους εταίρους, διαφυλάσσοντας παράλληλα καθαρούς ρόλους που θα αντανακλούν την πολιτική του κάθε φορέα.