ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένα κρούσματα γρίπης, φυματίωσης και σαλμονέλωσης

Aυξητική τάση στον αριθμό των λοιμωδών νοσημάτων που δηλώνονται στη χώρα μας καταγράφηκε τα δύο προηγούμενα έτη, με τα περισσότερα κρούσματα που επιβεβαιώνονται εργαστηριακά να αφορούν τη γρίπη, τη φυματίωση και τη σαλμονέλωση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία από το 2004 παρακολουθεί τα δηλωθέντα λοιμώδη νοσήματα με βάση τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το 2015 δηλώθηκαν 3.405 κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων, μεταξύ των οποίων γρίπης, φυματίωσης, σαλμονέλωσης, ιογενούς και βακτηριακής μηνιγγίτιδας και βρουκέλλωσης, έναντι 3.251 το 2014, 2.804 το 2013 και 2.885 το 2012. Το 2015 δηλώθηκαν 1.495 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης, αριθμός κατά 22% αυξημένος σε σχέση με το 2014, και 465 κρούσματα σαλμονέλωσης έναντι 349 το 2014 (αύξηση 33,2%). Αντιθέτως, μείωση παρατηρείται στα δηλωθέντα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας (145 έναντι 342 το 2014, ήτοι μείωση 57,6%) και φυματίωσης (466 έναντι 515, ήτοι μείωση 9,5%). Η σαλμονέλωση, μετά την Αττική (164 κρούσματα), παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (56) και στην Κρήτη (47). Η φυματίωση παρουσιάζει σημαντικό αριθμό κρουσμάτων στην Αττική (178) με επίκεντρο την Αθήνα, ενώ στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά επίπτωσης σε βρουκέλλωση (29 και 22 κρούσματα αντίστοιχα).

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε και την εποχικότητα των πιο συχνών λοιμωδών νοσημάτων για το 2015. Ετσι, η σαλμονέλωση κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, με υψηλότερη επίπτωση τον Αύγουστο, η βρουκέλλωση και η φυματίωση παρουσιάζουν έξαρση στο τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, ενώ η ιογενής μηνιγγίτιδα βρίσκεται σε έξαρση στα μέσα καλοκαιριού και η βακτηριακή τον χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, νέες συστάσεις για τη διενέργεια της δερμοαντίδρασης εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, το υπουργείο έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία συστήνεται η διενέργεια του Mantoux σε όλα τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, καθώς και σε παιδιά ηλικίας 12-15 μηνών, 4-6 ετών και 11-12 ετών τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για φυματίωση και συγκεκριμένα: παιδιά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες, σε παιδιά αθιγγάνων και άλλων ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης, σε παιδιά μητέρων που έχουν μολυνθεί από Aids, παιδιά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης και παιδιά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση. Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη φυματίνης προτεραιότητα θα έχουν τα παιδιά που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.