ΕΙΔΗΣΕΙΣ
forologia

Ασφαλιστικό και φορολογικό σαρώνουν ότι έχει μείνει

Δύο ισχυρά χτυπήματα, με την ελπίδα να μην προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη, πρόκειται να αποτελέσουν για το σύνολο σχεδόν των πολιτών και την ελληνική οικονομία, τα προς ψήφιση νομοσχέδια για το φορολογικό και το ασφαλιστικό που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη, «εδώ και καιρό το ασφαλιστικό βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Έχουμε ήδη υποστεί 13 μειώσεις συντάξεων, ενώ και το νέο ασφαλιστικό είναι άδικο και χωρίς βιωσιμότητα».

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο κ. Τσαραμπουλίδης η ψήφιση και η εφαρμογή του θα έχει σαν αποτέλεσμα και νέα μείωση συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των ορίων ηλικίας.

«Το νέο σύστημα αλλάζει λογική και από διανεμητικό γίνεται κεφαλαιοποιητικό, χωρίς να λύνει τα διαχρονικά προβλήματα όπως η σπατάλη στη διαχείριση των πόρων και η εισφοροδιαφυγή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ στο Press724.gr  και πρόσθεσε πως όσο η ανεργία κυμαίνεται σε τόσο υψηλά επίπεδα σε συνδυασμό με τη μαύρη και αδήλωτη εργασία, αλλά και το δημογραφικό πρόβλημα, το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί.

Αντίθετα, «εάν το νομοσχέδιο είχε αναπτυξιακό χαρακτήρα και για να σας δώσω ένα παράδειγμα η ανεργία μειωνόταν έστω στο 15%, άμεσα ακόμα και με αυτούς τους χαμηλούς μισθούς, στα δημόσια ταμεία θα έμπαιναν περί τα 3,5 δις».

Ως προς τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων ενάντια σε φορολογικό και ασφαλιστικό ο κ. Τσαραμπουλίδης είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απ’ όσα είχε πει, έχει κοροϊδέψει επανειλημμένα το λαό με τα ψέματα που έλεγε προεκλογικά. Η ΓΣΕΕ έχει ήδη προκηρύξει 48ωρη απεργία, η ημερομηνία της οποίας θα οριστεί όταν οριστεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της ψήφισης των νομοσχεδίων». Μάλιστα στα πλαίσια της θα συμπεριληφθεί και η απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Προβλήματα στην κατανάλωση, καθώς τα μικρά εισοδήματα θα αναγκαστούν να περιορίσουν κι άλλο τις δαπάνες τους με τη νέα φορολογική επιβάρυνση, αλλά και στις επενδύσεις, αφού θα πληγούν σε μεγάλο βαθμό τα υψηλά εισοδήματα, πρόκειται να δημιουργήσει το νέο φορολογικό.

Όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Δόβελος, Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης, «οποιαδήποτε νέα φορολογικά μέτρα, θα επιβαρύνουν τους πολίτες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δεν αφήνει ανέγγιχτα τα χαμηλά εισοδήματα καθώς το αφορολόγητο μειώνεται από τις 9.500 στις 9.100 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση για όσους βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς ο συντελεστής φορολόγησης θα φτάσει το 50% ή και 55% επί των εισοδημάτων τους.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται ωστόσο όσοι έχουν εισοδήματα από 2 πηγές, όπως για παράδειγμα κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας που συγχρόνως απασχολείται και ως μισθωτός, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι συντελεστές αθροιστικά μπορεί να φτάσουν και το 35% και «ουσιαστικά εξοντώνονται» υποστηρίζει ο κ. Δόβελος.

Μείωση στο εισόδημά τους θα δουν και οι μέτοχοι στους οποίους επιβάλλεται φορολόγηση 5% για τα μερίσματα που λαμβάνουν, ενώ οι αυξήσεις στην εισφορά αλληλεγγύης πλήττουν όλους όσους δηλώνουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Από τη νέα φορολογική επιδρομή δε γλυτώνουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, όπου επίσης αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης.

Ελαφρώς ευνοούνται οι αγρότες, οι οποίοι για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος, αφού πλέον υπολογίζονται ως μισθωτοί.

«Αν σε όλα τα παραπάνω, προστεθεί και η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, όπως λέγεται, τότε θα μιλάμε για τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία», καταλήγει ο κ. Δόβελος.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κόπτσιου