Απολύσεις εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων και ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν επί της εθνικής μυστικής υπηρεσίας (ΜΙΤ) προβλέπουν δύο διατάγματα που δημοσιεύονται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε πέρυσι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Η Τουρκία έχει απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα πάνω από 150.000 αξιωματούχους στο πλαίσιο της εκστρατείας εκκαθαρίσεων που ξεκίνησε ο πρόεδρος Ερντογάν, ενώ έχει προφυλακίσει περίπου 50.000 ανθρώπους, περιλαμβανομένων στρατιωτών, αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων.
Οι εκκαθαρίσεις έχουν στόχο πρόσωπα τα οποία οι αρχές κατηγορούν ως υπόπτα για διασυνδέσεις με τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Με βάση τα τελευταία διατάγματα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, απολύονται περισσότεροι από 900 δημόσιοι υπάλληλοι υπουργείων, δημοσίων οργανισμών και του στρατού, ενώ στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται και 100 εργαζόμενοι στον ακαδημαϊκό χώρο.
Σύμφωνα με τα διατάγματα, θα απαιτείται η άδεια του προέδρου προκειμένου να διενεργείται έρευνα για τον επικεφαλής της MIT ή προκειμένου το πρόσωπο αυτό να καταθέτει ως μάρτυρας. Επιπλέον ο πρόεδρος θα προΐσται της εθνικής μονάδας συντονισμού πληροφοριών.
Το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνα για βουλευτές που κατηγορούνται για αδικήματα που φέρεται να διέπραξαν πριν ή μετά από εκλογές.
Ένα από τα διατάγματα διατάσσει επίσης το κλείσιμο του φιλοκουρδικού πρακτορείου ειδήσεων Dihaber και δύο εφημερίδων, που εδρεύουν στην νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περίπου 130 δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και περίπου 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.
Τα μέτρα αυτά έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ως δικαιολογία για να καταστείλει τους διαφωνούντες.
Σύμφωνα με τα νέα διατάγματα, η Τουρκία θα επιστρατεύσει 32.000 άτομα ως προσωπικό για την αστυνομία καθώς και 4.000 δικαστές και εισαγγελείς.