Λίγο μετά τις 10:30 σήμερα το πρωί ξεκίνησε στην κατάμεστη αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης η 3η ολομέλεια της δημοτικής κίνησης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» με θέματα ημερήσιας διάταξης τον απολογισμό, τον σχεδιασμό αλλά και την οργανωτική λειτουργία της κίνησης.
Εξ ονόματος του απερχόμενου συντονιστικού της παράταξης το λόγο πήρε ο Θέμης Χαρίσης, ανοίγοντας τις διαδικασίες της ολομέλειας.
Ο κ. Χαρίσης τόνισε το έργο της Ανοιχτής Πόλης και στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάδειξη ως προτεραιότητας της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, τόσο μέσω της αλληλεγγύης, όσο και με την προσπάθεια να περιοριστούν οι όποιες ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιδράσεις. Αναφέρθηκε ακόμα στην υπεράσπιση των σταθερών σχέσεων εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον έλεγχο της διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου με καταγγελίες για ατασθαλίες που έχουν προκαλέσει εισαγγελικές παρεμβάσεις, αλλά και τριγμούς στο εσωτερικό της παράταξης του Γιάννη Μπουτάρη.
Από εκεί και πέρα ξεχωριστή αναφορά έγινε στα ζητήματα της ανοιχτής χρήσης των στρατοπέδων από τους πολίτες, στις απαλλοτριώσεις με 5ετές πρόγραμμα για τη δημιουργία σχολείων και χώρων πρασίνου, στο Ορφανοτροφείο Τούμπας και το Αλλατίνη, αλλά και στην πετυχημένη διοργάνωση διημερίδας στις 20 και 21 Φερβουαρίου με θέμα: «Συζητάμε για μια σύγχρονη ριζοσπαστική τοπική αυτοδιοίκηση».
Ως προς τα οργανωτικά της παράταξης αναγνωρίστηκαν κάποιες δυσλειτουργίες και υστερήσεις που για την αντιμετώπισή τους προτάθηκε η τροποποίηση του Καταστατικού με καθορισμό Συντονοστικού με λιγότερα μέλη, καθώς το περασμένο διάστημα είχαν φτάσει ακόμη και τα 48, αλλά και διετής θητεία για τα μέλη Γραμματείας και Συντονιστικού. Παράλληλα για την βελτίωση των οικονομικών της Ανοιχτής Πόλης προτάθηκε η μηνιαία εισφορά των μελών να καθιερωθεί στα 3 ευρώ και αντίστοιχα για τα μέλη της Γραμματείας και του Συντονιστικού στα 6 ευρώ.
Στόχος σύμφωνα με τον κ. Χαρίση, δεν είναι άλλος η Ανοιχτή Πόλη να αναδειχθεί σε ηγετική παράταξη που θα διεκδικήσει και θα πετύχει την επικράτηση στις επόμενες τοπικές εκλογές.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ρία Καλφακάκου,τόνισε πως «το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών μας έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερες παρεμβάσεις». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε τον έλεγχο των οικονομικών παρατυπιών της δημοτικής αρχής κυρίως στην καθαριότητα, αλλά και τη στάση και τις προτάσεις της παράταξης στα ζητήματα του ΜΕΤΡΟ και γενικότερα στο συγκοινωνιακό της Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμάτων, στο καθεστώς του Ορφανοτροφείου Τούμπας και του Αλλατίνη και στις ενέργειες που γίνονται ώστε το Ορφανοτροφείο να αποδοθεί στο Δήμο από την Εκκλησία, αλλά και στο προσφυγικό.
Στα εσωτερικά της Ανοιχτής Πόλης η κα. Καλφακάκου εστίασε στην ανάγκη μεγαλύτερης και καλύτερης προβολής των δράσεων της παράταξης.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτηση της επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε και η ίδια θα ήθελε να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι, ωστόσο θα πρέπει να τεθούν πιο ρεαλιστικοί στόχοι, όπως να μείνει έξω από την παραχώρηση του λιμανιού ο 1ος προβλήτας και τμήμα που αφορά την κρουαζιέρα, να υπάρξει Δημόσια Αρχή Λιμένος που θα εγγυηθεί για τη διαφύλαξη του εργασιακού καθεστώτος αλλά ακόμα και για ζητήματα εθνικού συμφέροντος και γενικότερα η παραχώρηση να γίνει με τέτοιον τρόπο που θα οδηγήσει σε επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη του λιμανιού και της πόλης.