Πνιγμένοι στον καπνό λόγω της καύσης των χωραφιών, είναι οι κάτοικοι της Χαλάστρας και των γύρω περιοχών, καθώς όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες αναγνώστη του press724, η μέρα γίνεται νύχτα και η ατμόσφαιρα ανυπόφορη.
Όπως δήλωσε ο Βασίλης Γιαμούζης, γεωπόνος του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού η καύση των καλαμιών και των άλλων υπολειμμάτων χωραφιών στην περιοχή είναι ένα φαινόμενο δεκαετιών. «Πρόκειται για μια παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική των ρυζοκαλλιεργητών τα τελευταία 30 χρόνια. Δυστυχώς όταν ο καιρός δεν ευνοεί, όπως αυτή την περίοδο, εντείνεται το φαινόμενο και δημιουργείται αυτό το αποπνικτικό τοπίο» εξηγεί στο press724.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαμούζη, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις σε όσους αγρότες παρανομούν «αρμόδιες υπηρεσίες είναι η αστυνομία – καθώς η παραβίαση της νομοθεσίας, του Νόμου 1650 επιβάλλει αυτεπάγγελτη, αυτόφωρη διαδικασία- η πυροσβεστική και υπηρεσίες όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δίνει επιδοτήσεις στους αγρότες, οι οποίες ορίζουν πως τα υπολείμματα των ρυζοκαλλιεργειών δεν πρέπει να διαχειρίζονται με τέτοιο τρόπο. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δημόσιας Υγείας και θα έπρεπε ο Δήμος και η Περιφέρεια να επιληφθούν του θέματος».
Μήνυση κατά αγνώστων από το Διοικητή ΑΤ Χαλάστρας
Το τοπίο είναι αρκετά θολό, όσον αφορά τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η υπηρεσία όταν δέχεται κλήση για πυρκαγιά επεμβαίνει όπου μπορεί να επέμβει, ενώ στην περιοχή συνήθως υπάρχει όχημα σε επιφυλακή. Η Αστυνομία από την άλλη επεμβαίνει όταν υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες και θεωρεί ότι ένα τέτοιο περιστατικό είναι θέμα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής που θα επέμβει. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γιαμούζη, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χαλάστρας λόγω των πολλών καταγγελιών που δέχεται σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καύση των χωραφιών, θα προβεί από την επόμενη εβδομάδα σε μηνύσεις κατά αγνώστων.
«Αυτό που γίνεται είναι απίστευτο»
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος δήλωσε στο press724: «Δεν είναι θέμα του Δήμου αλλά θέμα του Νόμου, ο οποίος από 1η Νοεμβρίου τους επιτρέπει να έχουν την ελεγχόμενη κατά κάποιο τρόπο καύση. Εμείς σαν Δήμος έχουμε βγάλει ανακοινώσεις, γραπτές και από τα μεγάφωνα, σε όλα τα σημεία των χωριών και απαγορεύουμε την ανεξέλεγκτη καύση των χωραφιών. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους Προέδρους των συνεταιρισμών, όπου τους έχουμε κάνει κοινωνούς ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν την καύση γιατί η κατάσταση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Έχουμε κάνει συναντήσεις με την Τροχαία, την Αστυνομία και την Πολιτική Προστασία ενώ έχουμε ενημερώσει και την Περιφέρεια. Νομίζω ότι σιγά-σιγά θα συμμαζευτούν γιατί αυτό που γίνεται είναι απίστευτο. Πέρυσι και φέτος είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα κάνουν καύση πριν τις 15 Ιανουαρίου, καθώς δεν θα υπάρχει αυτή η υγρασία στις καλαμιές, η οποία δημιουργεί αυτό το… ντουμάνι. Ακόμα, ζητήσαμε από το Υπουργείο να επιτρέπεται η καύση όχι από το Νοέμβριο αλλά μετά τις 15 Ιανουαρίου».
Όσον αφορά τη διαδικασία της καύσης ο Δήμαρχος Δέλτα επεσήμανε: «Ο αγρότης θα έπρεπε να είναι εκεί και να έχει και τη σχετική άδεια. Εμείς προσπαθούμε να τους οδηγήσουμε να πάρουν άδεια έτσι ώστε να πάμε σταδιακά και φρεναρισμένα και να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση».
Συναντήσεις του Εθνικού Πάρκου Δέλτα με τους φορείς
Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα, με σκοπό να δοθεί μία λύση και να περιοριστούν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το φαινόμενο, έχει κάνει καταγγελίες τα προηγούμενα χρόνια, διοργάνωσε ενημερωτικές συναντήσεις με όλους τους φορείς, ενώ κάλεσε και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ωστόσο, ο κ. Γιαμούζης θεωρεί πως «δεν κάνει κανείς τίποτα γιατί οι αγρότες ξεσηκώνονται». Ενώ όπως συμπληρώνει «το ειρωνικό είναι ότι και μέσα στα χωριά διαμαρτύρονται οι ίδιοι για τις φωτιές. Οι ίδιοι καίνε τα χωράφια τους και διαμαρτύρονται που δεν κάνουν τίποτα οι υπηρεσίες για τις φωτιές».
Παράλληλα, περιγράφει το κλίμα των συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς: «Στις συναντήσεις που κάναμε ακούσαμε ένα σωρό δικαιολογίες. Από την Αστυνομία ακούσαμε ότι είναι δύσκολη η σύλληψη των παρανομούντων διότι πάνε το βράδυ, βάζουν φωτιά και φεύγουν. Ακούσαμε από την Πυροσβεστική ότι έχουν προτεραιότητα τα σπίτια και οι κατοικημένες περιοχές και ότι δεν ασχολούνται με καλλιέργειες. Ακούσαμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι όταν πάει για έλεγχο δεν βρίσκει τους υπαίτιους εκείνη την ώρα. Ο καθένας πετάει το μπαλάκι από εδώ και από εκεί. Δεν υπάρχει πρωτοβουλία να λυθεί το ζήτημα».
Οι αγρότες από την πλευρά τους δίνουν άλλες εξηγήσεις στις συναντήσεις τους «Θεωρούν ότι η άλλη πρακτική που προβλέπει να γίνει τεμαχισμός και διασπορά του καλαμιού μέσα στο χωράφι, είναι πολύ κοστοβόρα. Επίσης, επειδή το Εθνικό Πάρκο είναι κοντά στη θάλασσα, τα χωράφια τους είναι κάτω από το έδαφος της θάλασσας με αποτέλεσμα να μη στεγνώνουν εύκολα, όποτε υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα στη διαχείριση του καλαμιού» λέει ο γεωπόνος του φορέα.
Και νεκροί λόγω του πυκνού καπνού
Ενώ καταλήγει λέγοντας «έχει σκοτωθεί κόσμος από αυτές τις φωτιές». Μόλις, πριν από μερικές ημέρες στην έξοδο πριν από τη Χαλάστρα σημειώθηκε καραμπόλα πέντε αυτοκινήτων, στην οποία σκοτώθηκε ένα άτομο. Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων με ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από έλλειψη ορατότητας λόγω φωτιάς σε χωράφι.
Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου
2 thoughts on “Ανυπόφορη η κατάσταση λόγω της καύσης των χωραφιών – Έρχονται μηνύσεις”