Στο επίκεντρο του επενδυτικού προγράμματος που έχει χαράξει ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold, με ορίζοντα το 2020, βρίσκονται τα έργα εξόρυξης και κατεργασίας πολύτιμων μετάλλων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε πρόσφατα σε διεθνείς αναλυτές η πολυεθνική, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Ελληνικός Χρυσός, το 2017 αναμένεται να είναι χρονιά-σταθμός για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς θα ξεκινήσει η παραγωγή χρυσού από το κοίτασμα της Ολυμπιάδας. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο ένας μετά τον άλλον οίκοι αξιολόγησης αποδίδουν σύσταση «Βuy» στη μετοχή της Eldorado Gold (EGO), καθώς εκτιμούν ότι η προώθηση των εργασιών στα ελληνικά projects θα αυξήσει την ελκυστικότητα της μετοχής.
Τα σχέδια
Η Ελλάδα είναι η μία από τις τρεις χώρες όπου αναπτύσσει δραστηριότητα στην Ευρώπη η Eldorado Gold, με την Τουρκία και τη Ρουμανία να αποτελούν τις άλλες δύο. Βέβαια, στη γειτονική χώρα τα μεταλλεία του καναδικού ομίλου στο Kisladag και το Efemcukuru βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς στην Τουρκία ο καναδικός όμιλος δεν είχε να αντιμετωπίσει ούτε το τέρας της γραφειοκρατίας ούτε των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε προτάξει στο παρελθόν. Στην Ελλάδα (μέσω της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός) διαθέτει σε λειτουργία το μεταλλείο στο Στρατώνι, ενώ στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές βρίσκονται, υπό κατασκευή, οι δύο μονάδες επεξεργασίας.
Στην Ολυμπιάδα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη παραγωγής τοποθετείται για το πρώτο τρίμηνο του 2017, με τον ετήσιο στόχο που τίθεται να είναι 72.000 ουγκιές χρυσού και 55.000 ουγκιές ισοδυνάμων χρυσού. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δεύτερη φάση του έργου, με την πρώτη φάση, που ολοκληρώνεται, να περιλαμβάνει την επεξεργασία παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας. Ο καναδικός όμιλος εκτιμά ότι θα επενδύσει για την ολοκλήρωση –από το τρίτο τρίμηνο του 2016 έως το πρώτο τρίμηνο του 2017– της δεύτερης φάσης του έργου συνολικά 212 εκατ. δολάρια, ποσό που αφορά, μεταξύ άλλων, τις εργασίες ανάπτυξης, κατασκευής και την κατασκευή εγκατάστασης διαχείρισης των τελμάτων.
Κατά το διάστημα 2018-2022 η παραγόμενη ποσότητα μεταλλεύματος τοποθετείται από 400.000 έως 435.000 μετρικούς τόνους, με τον βαθμό περιεκτικότητας σε χρυσό να είναι 9,4-10,5 γραμμάρια ανά τόνο.
Στις Σκουριές, όπου θα πραγματοποιηθεί συνδυασμός ανοιχτής και κλειστής εξόρυξης, η εταιρεία εκτιμά ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2019, οπότε η παραγόμενη ποσότητα μεταλλεύματος τοποθετείται σε 6.200 τόνους. Το έργο στην περιοχή καθυστέρησε ως αποτέλεσμα των προσκομμάτων του υπουργού Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, και της κυβέρνησης, που οδήγησαν τον Ιανουάριο του 2016 στην αναστολή των εργασιών. Ωστόσο, η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε εκ νέου τον Ιούνιο του 2016 και, στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκε νέο συμβόλαιο με την κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ. Συνολικά, το στάδιο αυτό θα απορροφήσει 540 εκατ. δολάρια.
Το rebound της μετοχής
Στις ανακοινώσεις του επενδυτικού προγράμματος της Eldorado Gold ανταποκρίθηκε θετικά η πλειονότητα των επενδυτικών/χρηματιστηριακών οίκων. Έτσι, 9 από τις 14 χρηματιστηριακές που «καλύπτουν» την ELDO αποδίδουν σύσταση «Βuy», ενώ πρόσφατα η BofA-Merrill Lynch αναβάθμισε τη μετοχή σε «Buy» από «Underperform», απονέμοντας τιμή-στόχο 5 δολάρια, θεωρώντας ότι ο καναδικός όμιλος επιταχύνει την έναρξη παραγωγής στα έργα της στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές. Ως αποτέλεσμα, κατά τους αναλυτές της BofA-Merrill Lynch, το discount της μετοχής έναντι των ομοειδών αυτής εταιρειών θα συρρικνωθεί, με την εσωτερική αξία / EBITDA να είναι 11,78. Άλλωστε, μετά την πώληση των έργων της στην Κίνα η ρευστότητα της Eldorado Gold έχει ενισχυθεί σημαντικά και τοποθετείται μέχρι το τέλος του 2016 στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Αναδημοσίευση από το «Κεφάλαιο» της 17ης Σεπτεμβρίου.