Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ένταση που επικρατεί σε πολλά σημεία συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Υπάρχει φόβος για μετατροπή των επιμέρους επεισοδίων σε αλυσιδωτές εκρήξεις. Δεν είναι τυχαία η έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στον 5ο όροφο της ΓΑΔΑ, με τη συμμετοχή αξιωματικών από συναρμόδιες υπηρεσίες.
Υπό τον φόβο, λοιπόν, γενίκευσης των επεισοδίων στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς και τα hotspots, που μετά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου μετεξελίσσονται σε κλειστού τύπου κέντρα κράτησης, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε μετακινήσεις αστυνομικών δυνάμεων προς την Ειδομένη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, το Αρχηγείο εξέδωσε διαταγή για μετακίνηση 150 συνολικά αστυνομικών στις Διευθύνσεις Λέσβου, Σάμου, Χίου, καθώς και στα τμήματα Λέρου και Κω. Από αυτούς 99 θα μετάσχουν στην επιχείρηση RABIT του Frontex και 50 θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις που ήδη βρίσκονται στα ακριτικά νησιά. Αντίστοιχα, από την 1η Μαρτίου έχει τεθεί σε ισχύ διαταγή για έκτακτη ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς (έχει την ευθύνη της αστυνόμευσης στην Ειδομένη) με 105 επιπλέον αστυνομικούς απ’ όλη τη χώρα και την Αττική. Στην περιοχή έχουν μετακινηθεί και διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) και Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) από Διευθύνσεις της Βόρειας Ελλάδας και την Αλεξανδρούπολη, ενώ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης δήλωσε χθες στην «Κ» ότι το επόμενο δεκαπενθήμερο θα τεθεί σε ισχύ νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση των νησιών με επιπλέον αστυνομική δύναμη.
Σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες προχωρά και το υπουργείο Ναυτιλίας, μετά και τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στην πύλη Ε2 του λιμανιού του Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αρμόδιος υπουργός κ. Θόδωρος Δρίτσας υπέβαλε προς το υπουργείο Οικονομικών αίτημα για άμεση πρόσληψη 287 λιμενοφυλάκων. Η ίδια πηγή ενημέρωσης ανέφερε ότι υπάρχει καταρχάς προφορική συμφωνία με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Χουλιαράκη, για την υλοποίηση του σχεδίου.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επώνυμη καταγγελία γιατρού του Ερυθρού Σταυρού, πως την Τετάρτη και πριν από τη γενικευμένη σύρραξη μεταξύ προσφύγων (Σύρων και Αφγανών) υπήρξε σοβαρό επεισόδιο κατά ανδρών του Λιμενικού από ομάδα εξαγριωμένων Σύρων. «Γύρω στις 8.30 μ.μ. της Τετάρτης μια μεγάλη ομάδα Σύρων βγήκε από τον κλειστό χώρο, με έκδηλη διάθεση πρόκλησης επεισοδίων. Ενας απ’ αυτούς κρατούσε ένα μαχαίρι. Ειδοποιήθηκε το Λιμενικό, ήρθε ένα αυτοκίνητο με τέσσερις άνδρες και συνέλαβε τον Σύρο με το μαχαίρι. Αμέσως μετά το αυτοκίνητο περικυκλώθηκε από πάνω από 100 άτομα, τα οποία άρχισαν να το κουνάνε για να το αναποδογυρίσουν» λέει στην «Κ» ο κ. Νίκος Ραζής, γιατρός στον Ερυθρό Σταυρό, που ήταν βάρδια στο ιατρείο της οργάνωσης κοντά στην πύλη Ε2.
«Οι τέσσερις λιμενικοί απειλήθηκαν με λιντσάρισμα και υποχρεώθηκαν να απελευθερώσουν τον συλληφθέντα, ο οποίος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους συμπατριώτες του. Το περιστατικό όμως δεν έληξε, καθώς εμφανίστηκαν ομάδες προσφύγων με αυτοσχέδια ρόπαλα, οι οποίοι αφού ξήλωσαν το κράσπεδο, άρχισαν να εκσφενδονίζουν κομμάτια στους λιμενικούς. Χρειάστηκε να έρθει ισχυρή δύναμη μοτοσικλετιστών της ΕΛ.ΑΣ. για να αποχωρήσουν οι λιμενικοί. Ταυτόχρονα, στις 9.30 μ.μ. κλείσαμε κι εμείς εσπευσμένα το ιατρείο μας», συμπληρώνει ο κ. Ραζής. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν επιβεβαιώνεται από το Λιμενικό. Το σίγουρο είναι πως για να αντιμετωπιστούν τα εκτεταμένα επεισόδια που ξέσπασαν αργότερα, κατέβηκε στο λιμάνι ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με μαρτυρίες στον πετροπόλεμο πήραν μέρος εκατοντάδες πρόσφυγες, ενώ υπήρχαν αρκετοί τραυματίες.
Χθες βρίσκονταν το πρωί πάνω από 5.700 πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, θυμωμένοι για το μέλλον τους, δεν μπορούν να παραμένουν εδώ με αυτούς τους όρους». Χθες, πάντως, έγινε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του λιμανιού, καθώς 350 Σύροι αναχώρησαν για τουριστική εγκατάσταση στην Κυλλήνη και 214 για τον Κατσικά Ιωαννίνων.
Eνταση υπήρξε χθες το απόγευμα και στο hotspot στο Χαλκειός της Χίου, όταν πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν το λουκέτο της εισόδου της συρμάτινης περίφραξης και βγήκαν εκτός του χώρου. Οι δυνάμεις των ΥΑΤ δεν χρειάστηκε να επέμβουν, καθώς οι πρόσφυγες επέστρεψαν στο Κέντρο, αφού ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία.
Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων χθες ήταν 51.393 άτομα, με τις αφίξεις να συνεχίζονται, αλλά σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Στις 30 Μαρτίου έφτασαν 267 άτομα στην Ελλάδα, ενώ χθες μέχρι το μεσημέρι υπολογίζονταν σε περίπου 200 άτομα.
Από τη Δευτέρα 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Μάλιστα, χθες στις Βρυξέλλες η Νατάσα Μπερτό, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, υπολόγισε πως μπορεί να επιστραφούν 500 άτομα στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, πρέπει να ξεκινήσει και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ε.Ε. Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν πως είναι πολύ φιλόδοξη η πρόβλεψη για 500 επαναπροωθήσεις τη Δευτέρα.
Πηγή: Καθημερινή