ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανειδίκευτοι από γραφεία ευρέσεως εργασίας επεξεργάζονται τα αιτήματα ασύλου στα νησιά

Την πληροφορία ότι την επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου που υποβάλλουν οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά έχουν αναλάβει υπάλληλοι ορισμένου χρόνου που έχουν προσληφθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (ΕΥΥΑ) μέσω των γραφείων ευρέσεως εργασίας, αντί για έμπειρα εξειδικευμένα στελέχη, αναδεικνύει στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο η Trouw προβάλλοντας σχετικό ρεπορτάζ του Thijs Kettenis από την Αθήνα υπό τον τίτλο «Υπάλληλοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας διεκπεραιώνουν τα αιτήματα ασύλου».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας καλούνται να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά λόγω της απροθυμίας των ευρωπαϊκών χωρών να παράσχουν την βοήθεια που είχαν υποσχεθεί στην Ελλάδα υπό την μορφή αποστολής ειδικών για θέματα ασύλου. Προκειμένου λοιπόν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΥΥΑ στρατολογούν προσωπικό από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, παρατηρεί η εφημερίδα.

Επισημαίνεται ειδικότερα πως οι εν λόγω εργαζόμενοι προσλαμβάνονται μέσω των γραφείων εργασίας και ακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στην Αθήνα διάρκειας ενός μηνός προκειμένου στη συνέχεια να μεταβούν στα ελληνικά νησιά για να βοηθήσουν με την υποδοχή και την καταγραφή των προσφύγων. Ήδη οι πρώτοι 35 υπάλληλοι παρακολουθούν αυτή τη στιγμή σεμινάρια στην Αθήνα και τον Μάρτιο θα αναλάβουν δράση σε ένα από τα ελληνικά νησιά, προσθέτει το δημοσίευμα.

Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει πως η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου εκφράζει την ανησυχία της για το κατά πόσον οι εν λόγω υπάλληλοι είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά δεδομένης της έλλειψης εμπειρίας τους σε θέματα ασύλου.

Πηγή: euro2day