ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεγκέφαλοι βανδάλισαν το ιστορικό βαγόνι του «Όριεντ Εξπρές» στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (φωτο)

Αποκαρδιωτική και συνάμα απογοητευτική εικόνα που δημιουργεί οργή και αγανάκτηση αντίκρισαν χθες οι άνθρωποι του Σιδηροδρομικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό.

Άγνωστοι βανδάλισαν το ιστορικό βαγόνι του «Όριεντ Εξπρές» το οποίο, μετά από παραχώρηση του ΟΣΕ, είχαν ανακαινίσει οι »Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης».

Πρόκειται για ένα βαγόνι-ρεστοράν αγγλικής κατασκευής που χρονολογείται από το 1900. Αποτέλεσε κομμάτι του αυθεντικού Όριεντ Εξπρές, που από το 1883 ταξίδευε με αφετηρία το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη και ήταν το περιβόητο τρένο για το οποίο γυρίστηκαν περισσότερες από 1800 ταινίες και αυτό που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη διάσημη συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.

Όπως αναφέρουν οι »Φίλοι του Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης» είναι η τρίτη φόρα που συμβαίνει κάτι τέτοιο και ζητούν από τον ΟΣΕ την αποκατάστασή του, αλλά και να προβεί σε ενέργειες ώστε να σωθεί η κληρονομιά του μουσείου.

Πιο αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωσή τους για το περιστατικό, τονίζουν:

»Σήμερα το πρωί δυστυχώς γίναμε για τρίτη και χειρότερη φορά μάρτυρες της λεηλασίας του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ORIENT EXPRESS που βρίσκεται στον χώρο του Μουσείου μας.Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο.Οι πληγές από τα χτυπήματα παραμένουν ανοικτές και πονάνε.Δυστυχώς υπάρχει; φύλαξη η οποία απορούμε τι κάνει και γιατί υπάρχει. Τρείς κατά σειρά κλοπές στο Μουσείο μας είναι πολλές. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά τον αρμόδιο φορέα του Μουσείου δηλ. τον Ο.Σ.Ε να κάνει κάτι για να σωθεί όλη η ιστορική κληρονομιά που υπάρχει στο μουσείο. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ όμως με κάθε τρόπο την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ. Πρέπει όλοι να στρατευτούμε για την διάσωση των μνημείων από την μανία των ασυνείδητων. Κοινοποιήστε το παρόν μήπως και συγκινηθεί κάποιος αρμόδιος και σώσουμε ότι μπορέσουμε.Είμαστε όλοι φορτισμένοι συναισθηματικά……..».