ΕΙΔΗΣΕΙΣ
dolaria

Αμερικάνικες εταιρείες έχουν «παρκάρει» $2,5 τρισ. στο εξωτερικό

Ο πακτωλός των μετρητών που διατηρούν οι αμερικάνικες εταιρείες στο εξωτερικό συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Capital Economics.

Όπως μεταδίδει το CNBC, η Capital Economics υπολογίζει ότι οι αμερικάνικες εταιρείες έχουν «παρκάρει» 2,5 τρισ. δολάρια στο εξωτερικό, ποσό 20% υψηλότερο σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Το συνολικό ποσό αντιστοιχεί στο 14% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Σε κλαδικό επίπεδο, οι τεχνολογικές και φαρμακευτικές εταιρείες έχουν την μερίδα του λέοντας από το στοκ των τρισεκατομμυρίων στο εξωτερικό. ΗMicrosoft και η General Electric έχουν πάνω από 100 δισ. δολάρια η κάθε μια, ενώ η Apple έχει 91,5 δισ. και η Pfizer 80 δισ.

Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, μια σειρά από τις κορυφαίες αμερικάνικες εταιρείες έχουν δεχθεί πυρά για την μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στο εξωτερικό μέσω εξαγορών ξένων εταιρειών.

Το 2015 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε έναν εφάπαξ φόρο 14% για τον επαναπατρισμό των χρημάτων, αρκετά κάτω από τον φόρο του 35% στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.