Μια αμφιλεγόμενη νέα έρευνα διατείνεται ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα μπορούσε να είναι επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς.
Ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού σε 3,000 μιλιγκράμς την ημέρα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου με παρόμοιο τρόπο κατά τον οποίο ασθενείς που καταναλώνουν πολύ αλάτι έχουν υψηλή πίεση αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής Καθηγητής Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Καναδά.
“Το καλύτερο για την υγεία είναι ούτε τα πολύ υψηλά ούτε τα πολύ χαμηλά επίπεδα αλατιού” σημειώνει.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση είναι πολύ επικριτική απέναντι στη συγκεκριμένη έρευνα. Θεωρεί ότι η τελευταία βασίζεται σε λανθασμένες εκτιμήσεις για την πρόσληψη αλατιού και δεν θα πρέπει να οδηγήσει κανέναν στην υποχώρηση της έγνοιας για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού στα πλαίσια της μέσης αμερικανικής δίαιτας.
“Πρόκειται για μια εξαιρετικά λανθασμένη ανάλυση που δεν παρέχει νέες πληροφορίες και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σαν οδηγός για τη δημόσια πολιτική” είπε ο πρώην Διευθυντής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης και Κοσμήτορας Κλινικής Ερευνας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
“Η Αμερικανική Καρδιολογική Ενωση εξακολουθεί να συνιστά λιγότερα από 1,500 μιλιγκράμς την ημέρα” τόνισε.
Σύμφωνα με την Eνωση οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν 3,400 μιλιγκράμς αλατιού τη μέρα, περισσότερο από το διπλάσιο ποσοστό της συνιστώμενης ποσότητας.
Στηριζόμενος στην ανάλυση της έρευνας ο αναπληρωτής Καθηγητής πρότεινε ότι μόνο οι άνθρωποι με υψηλή πίεση πρέπει να φροντίζουν να μειώνουν την πρόσληψη αλατιού.
Όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι δίαιτα χαμηλή σε αλάτι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 26% για ανθρώπους χωρίς υψηλή πίεση και κατά 34% για ανθρώπους με υψηλή πίεση.
Για όσους έχουν υψηλή πίεση, το πολύ αλάτι αυξάνει το ρίσκο κατά 23%.
Από την άλλη, μια δίαιτα με υπερβολικό αλάτι δεν αυξάνει καθόλου το ρίσκο εφόσον η πίεση είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.
“Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει αυτό που πρέπει, σύμφωνα με τα στοχεία”.
Το υπερβολικό αλάτι αυξάνει την πίεση σε κάποιους ανθρώπους επιφέροντας στο σώμα κατακράτηση νερού, προσθέτοντας επιπλέον πίεση στην καρδιά, σημειώνει η Αμερικανική Ενωση.
Ο αναπληρωτής Καθηγητής που επιμελείται την έρευνα ανέφερε ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να ενεργοποιήσει το σύστημα ρενίνης – αγγειοτενσίνης. Πρόκειται για μια ορμονολογική διαδικασία που ρυθμίζει την πίεση και την ισορροπία των υγρών.
“Οταν κανείς προσπαθεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση περιορίζοντας το αλάτι, μειώνει πράγματι την αρτηριακή πίεση αλλά ενεργοποιεί το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης” υπογραμμίζει ο αναπληρωτής Καθηγητής, επικεφαλής της έρευνας.
Για τις ανάγκες της έρευνας εκείνος και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν αποτελέσματα από τέσσερις έρευνες που μετρούσαν την πρόσληψη αλατιού παράλληλα με την υγεία της καρδιάς, με τους συμμετέχοντες να ανέρχονται σε 133,000 από 49 χώρες.
Καθεμιά από τις έρευνες χρησιμοποίησε ένα πρωινό δείγμα ούρων του κάθε ατόμου για να υπολογίσει την καθημερινή πρόσληψη σε βάθος χρόνου – μια προσέγγιση που για τον πρώην επικεφαλής της Καρδιολογικής Ενωσης είναι ανεπαρκής.
Όσοι είχαν λιγότερα από 3,000 μιλιγκράμς αλατιού στα ούρα τους μπήκαν στην κατηγορία με την χαμηλή πρόσληψη αλατιού ενώ όσοι είχαν 7,000 ή περισσότερα μιλιγκράμς αλατιού στα ούρα τοποθετήθηκαν στην κατηγορία με την υψηλή πρόσληψη.
Για τον πρώην Πρόεδρο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ενωσης “οι συγγραφείς της έρευνας κάνουν την υπόθεση ότι μια μέτρηση των επιπέδων αλατιού στα ούρα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο μπορεί αξιόπιστα να μας πληροφορήσει για το ποια ήταν η πρόσληψη αλατιού κατά τη διάρκεια της έρευνας.”
Ο πρώην Πρόεδρος ανησυχεί ότι οι αναφορές από τα Μέσα στη συγκεκριμένη έρευνα ενδεχομένως να οδηγήσουν ανθρώπους σε επιβλαβείς επιλογές σχετικά με την υγεία της καρδιάς τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικό περιοδικό στις 20 Μαϊου.
Μια διαιτολόγος σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι “το αλάτι αποτελεί μέρος της ανθρώπινης διατροφής για χιλιετίες αλλά τα κατεργασμένα φαγητά έχουν οδηγήσει στο να χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες δόσεις τόσο για τη γεύση όσο και σαν συντηρητικό.”
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Καρδιολογίας σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης η ιδέα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τη σωστή ποσότητα αλατιού είναι αμφιλεγόμενη. Για ‘κεινον, αυτή η καινούρια έρευνα δεν αντιβαίνει στην ανάγκη να προσέχουμε την ποσότητα πρόσληψης αλατιού ώστε να αποφευχθούν καρδιακά νοσήματα. “Η συγκεκριμένη δημοσίευση αναφέρεται στην πιθανότητα, όταν φτάνουμε στη μέση ηλικία, οι οδηγίες για την πρόσληψη αλατιού να πρέπει να φιλελευθεροποιηθούν. Αυτό όμως σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να μας απομακρύνει από τους στόχους της πρόληψης -όπως αυτοί περιγράφονται στα υπάρχοντα πρωτόκολλα.”
Πηγή: boro.gr