ΕΙΔΗΣΕΙΣ
akivernites-politeies

«Ακυβέρνητες Πολιτείες»: Το ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης

Πολιτικά και λογοτεχνικά βιβλία που δύσκολα συναντιώνται στην αγορά μπορεί να βρει κανείς στο συνεργατικό βιβλιοπωλείο – καφέ, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013 στη Θεσσαλονίκη, τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες».

Ένα από τα άτομα που συμμετέχει στο εγχείρημα, ο Χρήστος Μανούκας, εξηγεί στο press724 για τον τρόπο δημιουργίας του βιβλιοπωλείου: «Ήμασταν πολλά χρόνια στον κλάδο του βιβλίου και όταν ήρθε η κρίση είτε κλείσανε οι εκδοτικοί οίκοι και τα βιβλιοπωλεία που δουλεύαμε είτε μείναμε άνεργοι. Ο μόνος τρόπος για να μείνουμε στον κλάδο ήταν να φτιάξουμε κάτι δικό μας. Οπότε συνεταιριστήκαμε και φτιάξαμε ένα συνεργατικό βιβλιοπωλείο».

Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» εκτός από βιβλιοπωλείο είναι και καφέ, αλλά και εκδοτικός οίκος. Τα πέντε άτομα που συμμετέχουν στο εγχείρημα εργάζονται χωρίς αφεντικά, ιεραρχία και ιδιοκτήτες, καθώς πρόκειται για συλλογική ιδιοκτησία, ενώ όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της Γενικής Συνέλευσης. Σε αυτό το βιβλιοπωλείο υπάρχουν επιλεγμένα βιβλία κυρίως από μικρούς, κινηματικούς και ανεξάρτητους εκδοτικούς οίκους, που ωθούν τον αναγνώστη στο να σκεφτεί βαθύτερα.

Παράλληλα όπως αναφέρει ο Χρήστος Μανούκας: «Σε αντίθεση με πολλά βιβλιοπωλεία, κυρίως τα μεγάλα, προσπαθούμε να κάνουμε μία επιλογή τίτλων που να ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, να μη μένει στο best-seller και να αγγίζει το βιβλίο που κεντρίζει τον άνθρωπο να σκεφτεί βαθύτερα. Είμαστε ένα βιβλιοπωλείο που βοηθάει την αυτόνομη και μικρή βιβλιοπαραγωγή που δεν φαίνεται στα βιβλιοπωλεία-σούπερ μάρκετ. Ακόμα, πιστεύω πως βοηθάει και την κοινωνική κριτική, τους αγώνες των καταπιεσμένων, μέσα σε ένα βάρβαρο σύστημα όπως αυτό που ζούμε και σήμερα».

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά την καμπή που σημειώνει γενικότερα η πώληση του βιβλίου, οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» καταγράφουν σταθερή άνοδο κάθε χρόνο στις πωλήσεις τους.

Το βιβλιοπωλείο διοργανώνει συχνά και εκδηλώσεις για παιδιά, θεατρικές παραστάσεις και φυσικά βιβλιοπαρουσιάσεις. Μάλιστα, την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 20:30 από την Ομάδα Πείρα(γ)μα θα ανέβει η παράσταση «Ο Κύκλος των Μάταιων Πράξεων» στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είναι βασισμένο στο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα για τη ζωή και το θάνατο του μικρασιάτη αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Οι «Ακυβέρνητες Πολιτείες» βρίσκονται στην Αλεξάνδρου Σβώλου 28, και λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00-21.00 και το Σάββατο 10.00-16.00. Σε αργίες και σε κλαδικές ή γενικές απεργίες είναι κλειστά.

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου