Συστηματική παγίδευση και αιχμαλωσία άγριων πουλιών συνέβαινε εδώ και καιρό κυριολεκτικά πάνω από τη… μύτη υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στην ταράτσα κεντρικού κτιρίου της Αθήνας, στην οδό Πατησίων 147, όπου στους έξι από τους επτά ορόφους στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου, μεταξύ των οποίων και η Διεύθυνση Βιοποικιλότητας, άγνωστος είχε τοποθετήσει παγίδες και κλουβιά κρατώντας σε αιχμαλωσία συνολικά 29 άγρια πουλιά.
Αν και κανείς δεν ξέρει πότε είχαν τοποθετηθεί οι παγίδες, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν εκεί για περίπου έναν χρόνο, επισημαίνει ο θηροφύλακας της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, Αλέκος Κόκκαλης, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που τις απομάκρυνε και σε συνεργασία με το Δασαρχείο απελευθέρωσε τα πουλιά στον Υμηττό πριν από μερικές ημέρες.
Ο ίδιος ενημερώθηκε για το θέμα από δασολόγο της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών: «Αμέσως επικοινώνησα με τη Γενική Διευθύντρια και ζήτησα την άδεια και τη συνδρομή της για να απομακρύνω τις παγίδες», εξηγεί στο «Εθνος».
Οι παγίδες για τα αγριοπούλια είχαν στηθεί στην ταράτσα. Με τη συναίνεση και τη βοήθεια της αρμόδιας διευθύντριας των στεγαζομένων εκεί υπηρεσιών, αλλά και συνοδευόμενος από υπαλλήλους που τον συνέδραμαν στους ελέγχους του, ο θηροφύλακας έκανε «έφοδο» στην ταράτσα του κτιρίου, όπου βρίσκονταν 18 παγίδες και κλουβιά.
«Κράχτες»
Συγκεκριμένα, εκείνη την ημέρα βρέθηκαν αιχμαλωτισμένα 29 πουλιά, ορισμένα εκ των οποίων χρησιμοποιούνταν ως «κράχτες» προσέλκυσης άλλων πτηνών. Στα 18 κλουβιά που εντοπίστηκαν βρέθηκαν καρδερίνες, κοτσύφια, σκαρθιά, φλώροι, λούγαρα κ.ά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδας, «όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις βεβαιώνουν ότι η παράνομη δραστηριότητα είχε αναπτυχθεί από ιδιώτη – ένοικο της ίδιας πολυκατοικίας που είχε πρόσβαση στην κοινόχρηστη ταράτσα».
Γι’ αυτόν τον λόγο και ο κ. Κόκκαλης υπέβαλε μήνυση για θήρα σε απαγορευμένη περιοχή, κατοχή και χρήση απαγορευμένων μέσων θήρας και κατοχή και διατήρηση σε αιχμαλωσία άγριων πουλιών.
Τα απελευθέρωσαν
Οσο για τα πουλιά, λίγες ώρες αργότερα απελευθερώθηκαν στον Υμηττό, παρουσία και υπαλλήλων του Δασαρχείου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, η αιχμαλωσία άγριων πουλιών είναι αρκετά συνηθισμένη, όχι όμως και στο κέντρο της Αθήνας: «Αλλοι τα θέλουν για να τα έχουν στο σπίτι και να τα ακούν. Αλλοι για να τα πουλήσουν παράνομα. Εχω υποβάλει πάνω από 200 μηνύσεις για αιχμαλωσία ή παράνομη εμπορία άγριων πουλιών. Οι περισσότερες εκδικάστηκαν και υπήρξε και ποινή για τους δράστες. Αντίστοιχο περιστατικό στο κέντρο της πόλης, και μάλιστα σε κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν μου έχει ξανατύχει».
Πηγή: ethnos.gr