okto-alexandroupoli

Έξι Τούρκοι δικηγόροι θέλησαν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας για τους «οκτώ»

Έξι Τούρκοι δικηγόροι, με τις τηβέννους ανά χείρας, κατέφθασαν το πρωί, στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να ζητήσουν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που το πρωί του Σαββάτου προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Οι κατά δήλωσή τους μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Νομικών της γείτονας χώρας, διά του εκπροσώπου τους δικηγόρου Δρ. Ραμαζάν Αριτούρκ (Ramazan Ariturk) επιχείρησαν κατά την έναρξη της δίκης να παραδώσουν στην πρόεδρο έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποδείκνυαν τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Η δικαστής, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να παραλάβει τα κατά τα λεγόμενα του Ραμαζάν Αριτούρκ «αποδεικτικά στοιχεία των αδικημάτων που έχουν διαπράξει στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι». Αιτιολόγησε την άρνηση αποδοχής των εγγράφων λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα. Επίσης, σημείωσε πως εφ’ όσον υπάρχουν αδικήματα που διεπράχθησαν στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν γι’ αυτά στη χώρα τους και τόνισε ότι η σημερινή δίκη αφορά συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Οι έξι δικηγόροι συμμορφώθηκαν με την απόφαση της προέδρου, παραμένοντας εντός της αίθουσας ως ακροατές καθ’ όλην την διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας και λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, ένας εξ’ αυτών επιτέθηκε φραστικά, εκστομίζοντας ύβρεις και απειλές κατά των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, που απομάκρυναν τον Τούρκο δικηγόρο από τον χώρο του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε καταγγελία και ως εκ τούτου ο υβριστής δικηγόρος, δεν προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα.

Μετά το τέλος του δικαστηρίου οι Τούρκοι νομικοί διένειμαν στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ δελτίο Τύπου – κατηγορητήριο για την συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα πραξικοπήματος. Στο εν λόγω δελτίο αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «Η απόδοση δικαιώματος ασύλου στους τρομοκράτες δεν θα αρμόζει στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και δεν θα είναι σωστό… Εάν συνέβαινε η ίδια κατάσταση στην Τουρκία, είναι σίγουρο ότι εμείς από την πλευρά μας θα κάναμε όλες τις νομικές ενέργειες και θα εκπληρώναμε όλες τις υπευθυνότητες που μας αναλογούσαν».

Τέλος, προαναγγέλλουν ότι οι πρωτοβουλίες τους προς την Ελλάδα για «να αποδοθούν το γρηγορότερο στην Τουρκία οι οκτώ φυγάδες πραξικοπηματίες που θεωρούνται πως ανήκουν στην ομάδα του εγκεφάλου που σχεδίασε την επιδρομή στον πρόεδρο Ερντογάν, θα συνεχίζεται δια της διπλωματικής οδού».

Επισημαίνεται, ότι στο χώρο του δικαστηρίου είχαν προσέλθει από πολύ νωρίς το πρωί, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η περιοχή ελέγχθηκε εξονυχιστικά με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Εξονυχιστικός ήταν και ο έλεγχος όλων ανεξαιρέτως των εισερχομένων στη δικαστική αίθουσα.