Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Τουρκία, για πρώτη μάλιστα φορά, η νατοϊκή άσκηση «Artemis Strike», η οποία διεξήχθη με τη συμμετοχή ελληνικών, αμερικανικών και γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη.Η άσκηση «Άρτεμις» ολοκληρώθηκε την 9η Νοεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κρήτης υπό την ευθύνη της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 Αμερικανοί και 650 Γερμανοί στρατιώτες έθεσαν σε εφαρμογή τα συστήματα αεράμυνας Patriot και Stinger. Η άσκηση έγινε με πραγματικά πυρά στη βάση πυραύλων του ΝΑΤΟ στα Χανιά.
Η άσκηση με την ονομασία «Άρτεμις» στόχευε στην παροχή πληρέστερης εκπαίδευσης με πραγματικά πυρά και στον έλεγχο των δυνατοτήτων των συστημάτων αεράμυνας.
Σε αυτή πήρε μέρος η 10η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας και Πυραυλικής Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών και το αρχηγείο των Ευρωπαίων Συμμάχων, ακολουθώντας σενάριο πραγματικής απειλής.
Γιατί «τσίμπησε» η Τουρκία
Διαστάσεις φαίνεται να έχει λάβει η άσκηση στη γειτονική χώρα, καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις του ε.α. αντιστρατήγου Fahri Erenel στα τουρκικά ΜΜΕ, «το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, θεωρεί ότι ένα κράτος-μέλος, η Τουρκία εν προκειμένω, είναι πιθανός εχθρός».
Προσθέτει, δε, ότι το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει μια νέα αμυντική αντίληψη εναντίον μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ και εξηγεί: «Οι ΗΠΑ έχουν υπερβεί το εμπάργκο όπλων. Υπάρχει κάποια χώρα που απειλεί την Ελλάδα; Οι απειλές του μέλλοντος είναι δηλαδή οι απειλές από την Τουρκία, ο ιστορικός εχθρός του ΝΑΤΟ δεν είναι η Ρωσία, για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζεται ως «δυνητικός εχθρός»».
Αυτά είναι τα τρία μηνύματα της άσκησης, σύμφωνα με τον Erenel:
# να ανακοινώσει ότι η Τουρκία είναι ένας πιθανός νέος εχθρός του ΝΑΤΟ
# να δει ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας σε πυραύλους εναέριας άμυνας και 5ης γενιάς αεροσκάφη μετά την αγορά των S-400
# να καταλάβει τι σημαίνει η παραγωγή ανεξάρτητης πολιτικής, καθώς η Τουρκία είναι στη μέση του διαδρόμου που ενώνει το ΡΚΚ με τη Μεσόγειο.
Στην περιγραφή της άσκησης σημειώνεται: «Ασκήσεις όπως η »Άρτεμις» δείχνουν πως οι σημερινές και οι μελλοντικές δυνάμεις είναι ικανές να αποθαρρύνουν τους δυνητικούς ανταγωνιστές, να τους αποτρέψουν γιατί θα αποτύχουν και θα νικηθούν γρήγορα, και ότι είναι έτοιμες να πολεμήσουν σε διαφορετικές περιοχές ή σε αμφιλεγόμενες περιοχές».
Τις τουρκικές ανησυχίες (και προσωπικά του Ερντογάν) εκφράζει σε άρθρο του στην κυβερνητική «Yeni Safak» ο Bülent Orakoğlu με τίτλο «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ετοιμάζουν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας».
Όπως γράφει ο Orakoğlu, «τα αμερικανικά και γερμανικά πυραυλικά γυμνάσια εναντίον ‘του εχθρού στην Ανατολή’ με την επωνυμία ‘Πλήγμα Άρτεμις’ αποτελούν μέρος της συγκαλυμμένης επιχείρησης του αμερικανικού βαθέος κράτους που θέλει να επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, μαζί με τη Γερμανία και την Ελλάδα. Εκεί βρίσκονται και οι επικεφαλής του λόμπι ‘επίθεση στην Τουρκία’ μέσω των γυμνασίων με τη χρήση πυραύλων ‘Πάτριοτ’ και ‘Στίγκερ’ που χρησιμοποιήθηκαν στη ΝΑΤΟϊκή βάση στα Χανιά της Κρήτης».
Στόχος της επιχείρησης, όπως επισημαίνει ο Orakoğlu στο άρθρο του, επικαλούμενος τη σχετική νατοϊκή προαναγγελία της άσκησης, «είναι το κριτήριο της άγρυπνης επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe). Όπου πραγματικοί πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν σε τακτικό σενάριο».
Επίσης, επικαλούμενος ανακοίνωση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, ο Τούρκος σχολιογράφος υποστηρίζει ότι είναι προκλητική η ακόλουθη φράση: «Γυμνάσια όπως το »Πλήγμα Άρτεμις» δείχνουν πως οι παρούσες και οι μελλοντικές στρατιωτικές δυνάμεις κερδίζουν ικανότητες για την αποτροπή ενδεχόμενων αντιπάλων και γοργής κατανίκησής τους σε περίπτωση που η αποτροπή δεν λειτουργήσει και πως είναι έτοιμες να πολεμήσουν σε διάφορες περιοχές ή σε αμφισβητούμενες περιοχές».
«Και αυτό επειδή σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους ειδικούς σε ζητήματα της περιοχής, ενώ ΗΠΑ-Γερμανία-Ελλάδα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, με τα κοινά γυμνάσιά τους έχουν ως στόχο την Τουρκία και απειλούν ότι θα πολεμήσουν, αν χρειαστεί» προσθέτει το σχόλιο.
Όσο για τις «αμφισβητούμενες περιοχές» ο αρθρογράφος αναφέρεται στα χαρακτηρισμένα από την Τουρκία «γκρίζα νησιά» (γκρίζες ζώνες) στην περιοχή του Αιγαίου. Υποστηρίζει ακόμη πως «η Τουρκία απειλείται να χαρακτηρισθεί ως νέος εχθρός του ΝΑΤΟ, επειδή απομακρύνθηκε από τη συμμαχία με τον Δυτικό Άξονα στην Ευρασία, λόγω της αποφασιστικότητάς της να αγοράσει το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία». «Γεγονός είναι πως οι Αμερικανοί μας »σύμμαχοι» δεν ενοχλούνται να χαρακτηρίζουν την Τουρκία »εχθρό των ΗΠΑ» με κάθε ευκαιρία» γράφει ακόμη ο γνωστός για τις κυβερνητικές θέσεις του δημοσιογράφος και επικαλείται τη δήλωση του άλλοτε επικεφαλής της στρατηγικής ομάδας του προέδρου Τραμπ, Steve Bannon, ότι «η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ», χαρακτηρίζοντάς την ως την «πλέον επικίνδυνη απειλή κι από το Ιράν».
Για να καταλήξει πως όλες οι νατοϊκές και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «άνοιξαν την αγκαλιά τους σε χιλιάδες φυγάδες της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών (FETÖ) που συμμετείχαν στο αποτυχόν πραξικόπημα του Ιουλίου 2016».
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης