mount-athos-kouzina

Ένας γαστρονομικός παράδεισος στον Άθω

Στην ανάδειξη της κυπριακής κουζίνας, ως μέρους της μεσογειακής διατροφής, εστιάζει φέτος το Mount Athos Area Kouzina, το οποίο διανύει ήδη την τέταρτη εβδομάδα του. Μάλιστα, η προσέλευση του κόσμου είναι η καλύτερη συγκριτικά με τις διοργανώσεις των προηγούμενων ετών.
Οι δραστηριότητες της δράσης αυτής συνιστούν πλέον τη μεγαλύτερη σε διάρκεια γαστρονομική διοργάνωση της μεσογειακής λεκάνης. Από το 2011 και κάθε χρόνο διοργανώνεται από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, κάνοντας την καρδιά της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης να χτυπά στην προαθωνική χερσόνησο, η οποία υποδέχεται κοινό και επισκέπτες ως ένα άρρηκτο σύνολο εκατοντάδων εθελοντών και δεκάδων συντελεστών.
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι η συγκεκριμένη περιοχή ενδείκνυται για τέτοιου είδους διοργανώσεις ενώ όπως υπογραμμίζει και η Μαρία Πάππα, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού «έχει απίστευτες επιρροές, κληρονομιά, δραστηριότητες αλλά και κουζίνα».
Το Mount Athos Area Kouzina 2016 χωρίστηκε σε πέντε εβδομαδιαίες θεματικές ενότητες στην αρχαιοελληνική, στη θαλασσινή , στη μοναστηριακή, στη μικρασιατική/ποντιακή και στη μεσογειακή Κουζίνα, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, είναι αφιερωμένη στην Κύπρο και τη γαστρονομική της κληρονομιά ενώ η Kouzina του 2017 θα έχει ως κύρια θεματική της την ισπανική κουζίνα.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του φετινού Kouzina προγραμματίστηκαν δέκα δημοσιογραφικές επισκέψεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων Τύπου από Κύπρο, Ιταλία, Τουρκία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ελλάδα και Αμερική. Αυτοί που επιλέγουν να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες της συγκεκριμένης δράσης είναι κυρίως τουρίστες από το εξωτερικό και η προσέλευσή τους εξαρτάται από τη θεματική ενότητα αλλά και τις προσωπικές τους προτιμήσεις.
Για πρώτη φορά φέτος κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και ένα στοχευμένο τριήμερο wine trip, το οποίο εστίαζε στην τοπική παραγωγή οίνου και τσίπουρου αλλά και στην παραγωγή αθωνικού οίνου. Επιπλέον, όπως ανέφερε στο press724 η κ. Μαρία Πάππα «στις αρχές Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμα wine trip καθώς θα είναι και η περίοδος παραγωγής τσίπουρου». Επίσης , σύμφωνα με την ίδια τα συγκεκριμένα ταξίδια αναμένεται να καθιερωθούν και να λαμβάνουν χώρα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν έξι Έλληνες, τρεις Ευρωπαίοι και 13 τοπικοί chef, 28 τοπικοί παραγωγοί, 13 τοπικοί σύλλογοι και πάνω από 800 εθελοντές.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού http://www.mountathosarea.org/?post_type=tribe_events ενώ εκεί οι γαστρονομικοί ταξιδευτές μπορούν να βρουν έτοιμα τουριστικά γαστρονομικά πακέτα, ώστε να συνδυάσουν καλοκαιρινές διακοπές και γαστρονομικές απολαύσεις σε έναν από τους πιο απόλυτους γαστρονομικούς προορισμούς της Μεσογείου.

Νικολέτα Ευσταθίου