monastiria_orous_kurillos_mosxa_4

Έκθεση φωτογραφίας με μοναστήρια του Αγίου Όρους στη Μόσχα

Με αφορμή τον εορτασμό της 1000ής επετείου παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος η Μόσχα, και συγκεκριμένα το Μουσείο του Πατριαρχείου, φιλοξενεί μια μεγάλη έκθεση φωτογραφίας με τα μοναστήρια στον Άθω. «Υπό την προστασία της Παναγίας: καθημερινή ζωή των μοναστηριών του Αγίου Όρους» είναι ο τίτλος της έκθεσης που περιλαμβάνει φωτογραφίες του Έλληνα Κώστα Ασήμη.

Τα εγκαίνια έκανε την Τετάρτη ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος.

«Το Άγιον Όρος υπήρξε μία από τις πηγές της Ρωσικής Ορθοδοξίας, μοναδική βάση για την ανάπτυξη του ρωσικού μοναχισμού», τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Μάλιστα, κάλεσε τους Μοσχοβίτες να επισκεφθούν την έκθεση διότι «τα εκθέματα δίνουν τη δυνατότητα στον καθένα να κατανοήσει και να αισθανθεί τη σημασία του Αγίου Όρους για τη Ρωσία και για την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 200 φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η καθημερινή ζωή των μοναχών στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, οι εορτασμοί, η άγρια φύση και ζωή της χερσονήσου. Ο Κώστας Ασήμης έχει φωτογραφίσει και τις μοναδικές εικόνες της ρωσικής μονής του Αγίου Παντελεήμονα, έργα που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ού αιώνα.

«Η προοπτική μέσω της οποίας απεικονίζονται τα μοναστήρια δημιουργεί συχνά την αίσθηση στον προσκυνητή ότι τα βλέπει για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Σύμφωνα με πληροφορίες του RIA Novosti η έκθεση είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί στη χερσόνησο του Άθω, στο τέλος της άνοιξης.