ΕΙΔΗΣΕΙΣ
kadoi-skoupidion3

«Καλά Χριστούγεννα» κύριε Δήμαρχε Θεσσαλονίκης (video-φωτό)

Αν ψάχνετε να βρείτε το πνεύμα των Χριστουγέννων, ψάξτε το οπουδήποτε αλλού, εκτός από το κέντρο της γιορτινής υποτίθεται Θεσσαλονίκης. Εκτός αν η «γιορτή» είναι εμποροπανήγυρις και μάλιστα εξαιρετικά θορυβώδης.

aristotelous-xristougenna7 Σε πανελλαδική ίσως πρωτιά, τουλάχιστον 6 γεννήτριες, τις οποίες χρησιμοποιούν άτομα που πουλάνε μαλλί της γριάς, κάστανα και διάφορα άλλα προϊόντα, είναι διάσπαρτες δίπλα από το πιο πολυσύχναστο μέρος της πλατείας Αριστοτέλους, στο σημείο μπροστά από το «Ολύμπιον». Πέρα από την κακογουστιά με τα πολύχρωμα ότι να ναι φώτα, το «γιορτινό» κλίμα περιλαμβάνει καλώδια απλωμένα στο πεζοδρόμιο, πάνω από τα οποία περνάνε χιλιάδες πολίτες.

 

aristotelous-xristougenna5Προφανώς και οι πωλητές έχουν άδειες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς αν δεν διέθεταν, θα είχαν ίσως την τύχη του καστανά, τον οποίο προσπάθησαν να συλλάβουν τουλάχιστον 7 αστυνομικοί. Αυτό που είναι απορίας άξιο, είναι πως δόθηκαν τόσες άδειες για έναν τέτοιο σημείο και πως ανεξέλεγκτα τοποθετούνται, τόσες γεννήτριες που παράγουν εκκωφαντικό θόρυβο, «σκεπάζοντας» την όποια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε…

skoupidia-poliΈνα άλλο ζήτημα για το οποίο ο Δήμος δεν θα έπρεπε να είναι υπερήφανος, είναι το θέμα της καθαριότητας. Κάδοι που ξεχειλίζουν από σκουπίδια, στο πιο εμπορικό-τουριστικό κομμάτι της πόλης (σωστά μαντέψατε, επίσης στην πλατεία Αριστοτέλους), κάδοι ανοιχτοί να εκπέμπουν δυσωδία, χαρτόνια, σακούλες και άλλα αντικείμενα τα οποία προσδίδουν εικόνα μιας άθλιας πόλης.

Οι φωτογραφίες του Press724.gr, αδιάψευστος μάρτυρας και όπως βλέπετε τα σημεία δεν είναι ένα και δύο. Αν ψάχναμε περισσότερο, θα εκθέταμε και άλλο τον δήμο.kados-skoupidion2

aristotelous-xristougenna1Αφήσαμε για το τέλος το θέμα της εμπορικής εκμετάλλευσης της πλατείας Αριστοτέλους, αλλά και της Αγίας Σοφίας. Προφανώς οι διάφοροι πωλητές που πλημμύρισαν το κέντρο, πληρώνουν χρήματα για τις άδειες τους στον δήμο. Έγινε επίσης γνωστό πως το κομμάτι της πλατείας Αριστοτέλους όπου στήθηκε το Χριστουγεννιάτικο «λούνα πάρκ» αλλά και ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, παραχωρήθηκαν στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το οποίο ξόδεψε, όπως ανακοινώθηκε, περίπου 150.000 ευρώ για τον στολισμό τους. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη, είναι με τι αντάλλαγμα παραχωρήθηκαν από το Επιμελητήριο στους διάφορους επαγγελματίες τα παραπάνω σημεία .

Σε ρεπορτάζ που κάναμε (δείτε το εδώ) , αναδείξαμε το θέμα των τιμών στο «λούνα πάρκ» της Αριστοτέλους,  οι οποίες είναι ιδιαίτερα τσιμπιμένες, σε σχέση τουλάχιστον με τον «Αστερόκοσμο» στη ΔΕΘ, όπου η είσοδος είναι 7 ευρώ, με ελεύθερη συμμετοχή σε όλα τα παιχνίδια. Αφήνουμε στην κρίση των Θεσσαλονικέων αλλά και των επισκεπτών που τόσο αναζητά η πόλη, το κατά πόσο το «Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα» εκφράζεται από μια τέτοια εικόνα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων, είναι εμπορικές και μάλιστα «τσουχτερές» για μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε μια πόλη που έχει χτυπηθεί τόσο πολύ από την ανεργία.

aristotelous-xristougenna4Δεν είναι αργά να διορθωθεί αυτή η εικόνα. Με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, η διοίκηση του δήμου μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατάσταση, αρκεί να υπάρχει βούληση. Για το αισθητικό κομμάτι τουλάχιστον και για το θέμα της καθαριότητας, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Κάντε κάτι άμεσα, για να μπορούμε να σας πούμε σε λίγες μέρες, «Καλά Χριστούγεννα κύριε Δήμαρχε!»

Δείτε και άλλες φωτογραφίες:

 


kados-skoupidion3 kados-skoupidion kadoi-skoupidion4 kadoi-skoupidion2 kadoi-skoupidion
aristotelous-xristougenna3 aristotelous-xristougenna2 aristotelous-xristougenna1

Ρεπορτάζ: Αλέξης Αλεξιάδης




4 thoughts on “«Καλά Χριστούγεννα» κύριε Δήμαρχε Θεσσαλονίκης (video-φωτό)

Comments are closed.