ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θρηνεί η Θεσσαλονίκη για το χαμό του Γιάννη Κυριακίδη

Πενθεί η Θεσσαλονίκη για το χαμό του ιστορικού φωτορεπόρτερ και συμβόλου της πόλης, Γιάννη Κυριακίδη. Ο θάνατός του σήμερα σε ηλικία 92 ετών έβαλε τέλος σε μία «εποχή» την οποία σημάδεψε με το φακό του καταγράφοντας τη σύγχρονη ιστορία της πόλης και όχι μόνο.

Για το Γιάννη Κυριακίδη μίλησαν στο Press724.gr συνεργάτες του και φορείς της Θεσσαλονίκης εκφράζοντας τη λύπη τους και τη συγκίνησή τους αλλά και την εκτίμησή τους για όσα προσέφερε στην πολύχρονη σταδιοδρομία του.

bakoglidisΟ Θεοδόσης Μπακογλίδης, δήμαρχος Καλαμαριάς στην οποία ο Γιάννης Κυριακίδης έζησε για χρόνια, δήλωσε:

«Η Θεσσαλονίκη πενθεί, γιατί έφυγε ο άνθρωπος που για μισό αιώνα κατέγραφε με το φωτογραφικό φακό του την ιστορία της πόλης μας. Ένας ταλαντούχος καλλιτέχνης με δημοκρατική ιδεολογία και άποψη για το τι διαμορφώνει την ταυτότητα μιας πόλης. Τοπία, απλοί άνθρωποι καθώς και προσωπικότητες, δυνατά ιστορικά γεγονότα, έχουν αποτυπωθεί στα φωτογραφικά του πλάνα. Σε όλες τις κρίσιμες καταστάσες που διαπέρασαν αυτή την πόλη, η φιγούρα του τρύπωνε και αποτύπωνε τα βήματα της Ιστορίας. Μια ευρηματική φυσιογνωμία ξεκίνησε το ταξίδι για την αιωνιότητα».

iraklis papaiwannouΑπό τη μεριά του ο Ηρακλής Παπαϊωάννου, διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης πρόσθεσε:

«Ο Γιάννης Κυριακίδης ως άνθρωπος και ως φωτογράφος υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη φωτογράφησή της. Για περισσότερο από μισό αιώνα, αποτύπωνε τα μικρά και μεγάλα συμβάντα της πόλης με μια ιδιαίτερη, διεισδυτική ματιά απέναντι στα γεγονότα. Θα μείνει και σε μένα προσωπικά άσβεστη η μνήμη της εικόνας του, να κυκλοφορεί πάντοτε με τη φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη και ετοιμοπόλεμη. Η απώλεια του Γιάννη Κυριακίδη είναι πολύ μεγάλη και θεωρώ πως το έργο του θα πρέπει στο μέλλον να εκτιμηθεί και να αποδοθεί στο κοινό σε μια πιο ολοκληρωμένη μορφή. Εκτός των μικρών εκθέσεων που έχουν γίνει ως τώρα, παρουσιάζοντας δείγματα της δουλειάς του, η αποτύπωση μιας συνολικής εικόνας του έργου του θα αναδείξει στο κοινό την προσφορά και θα τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου φωτογράφου της πόλης μας».

zaferisΕπί πολλά χρόνια συνεργάστηκε με τον Γιάννη Κυριακίδη και ο δημοσιογράφος με πλούσιο συγγραφικό έργο, Χρίστος Ζαφείρης, δηλώνοντας:

«Ο Γιάννης Κυριακίδης υπήρξε εμβληματική μορφή του φωτορεπορτάζ και της δημοσιογραφίας για μισό αιώνα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Κατέγραψε με το φακό του τη μνήμη και την ιστορία της πόλης έχοντας ένα μοναδικό ταλέντο και ένα εξαιρετικό βλέμμα στην καταγραφή των γεγονότων.

Συνεργάστηκα μαζί του για πάρα πολλά χρόνια και εκείνο που θυμάμαι από αυτή τη συνεργασία είναι η προσπάθεια να βρίσκει το «θέμα», να καταγράφει «διαφορά». Μ’ ένα λόγο να δίνει εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και ευαισθησίας. Θα τον θυμόμαστε ως έναν καταγραφέα ανεπανάληπτο της ιστορίας της Θεσσαλονίκης».

fokianidis-tasos2Τη Θλίψη του συνόλου του δημοσιογραφικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, για τον θάνατο του μεγάλου φωτογράφου, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ, Τάσος Φωκιανίδης με δήλωση του στο Press724. Αναλυτικά:

«Ο Γιάννης Κυριακίδης ήταν μια εμβληματική φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης. Τηρούσε μια καταπληκτική ισορροπία μεταξύ ενός αυστηρού επαγγελματισμού αλλά και μιας αντισυμβατικότητας, καθώς είχε έναν ιδιόρρυθμο χαρακτήρα, ένα ιδιόρρυθμο χιούμορ και μια ιδιόρρυθμη συμπεριφορά. Ωστόσο καθιέρωσε την έννοια του φωτοειδησεογράφου σε κάθε είδους κοινό. Εν τέλει και στη συλλογική συνείδηση της Θεσσαλονίκης, εκτείνοντας έτσι παράλληλα την εμβέλεια της πόλης και εκτός των Ελληνικών συνόρων.

Δικαίως λοιπόν, το 2013, όταν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης, τίμησε τον Γιάννη Κυριακίδη εντάσσοντας τον στους «Επίμονους Θεσσαλονικείς», ειπώθηκε ότι όποιος δεν γνώρισε τον Γιάννη Κυριακίδη, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι γνώρισε όλη την ιστορία της σύγχρονης Θεσσαλονίκης καθώς είχε συνυφάνει τόσο τον επαγγελματισμό του, όσο και γενικότερα τη φυσική του παρουσία με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

Ως εκ τούτου λοιπόν, εκφράζω και εγώ με τη σειρά μου τα βαθειά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Είναι γεγονός ότι ο Γιάννης Κυριακίδης θα λείψει..  »

Ακόμη: ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ (VIDEO)




One thought on “Θρηνεί η Θεσσαλονίκη για το χαμό του Γιάννη Κυριακίδη

Comments are closed.