Πώς ο Ζαχαρίας Κατσούλης, ο βετεράνος διεθνής μπασκετμπολίστας που έκανε καριέραστον ΠΑΟΚ ,μόλις αποσύρθηκε από τα γήπεδα κατάφερε να δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, τη Master Pool
Βρέθηκε στο παρκέ στην ηλικία των 10 ετών. Εζησε την καλύτερη δεκαετία του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και γνώρισε τις δόξες της. Σπούδασε δικηγόρος, τον κέρδισαν όμως οι πισίνες. Ο Ζαχαρίας Κατσούλης, βετεράνος μπασκετμπολίστας του ΠΑΟΚ, έπειτα από ένα επιτυχημένο πέρασμα από τα γήπεδα, «βούτηξε» στην κυριολεξία στον κόσμο της πισίνας, μια επαγγελματική πορεία που αγάπησε, αφού μέσα από αυτή βρήκε τη δημιουργία. Εφτιαξε την εταιρία Creator, που συνεργάστηκε επί χρόνια με την Piscines Ideales, ως αντιπρόσωπός της στη βόρεια Ελλάδα, και σήμερα, ως Master Pool πια, πορεύεται στον δικό της, αυτόνομο δρόμο.
Συνεργασίες
Η εταιρία του είναι μία από τις σημαντικότερες στον κλάδο της κατασκευής πισίνων, διατηρεί συνεργασίες με μεγάλους οίκους του εξωτερικού, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της και εκτός συνόρων. Μάλιστα, η Master Pool έχει δεχτεί κρούσεις από αραβικές χώρες, όπως το Μπαχρέιν, όπου έχει εκπονήσει ήδη μια μελέτη, ενώ στρέφει το «βλέμμα» της και στα Βαλκάνια, καθώς έχει ήδη δραστηριοποιηθεί στη Βουλγαρία. Σήμερα απασχολεί 15 άτομα σε μόνιμη βάση και 15 εξωτερικούς συνεργάτες, και διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ανά την Ελλάδα.
Ο Ζαχαρίας Κατσούλης προέρχεται από μπασκετική οικογένεια, αφού και τα δύο αδέρφια του, ο Μάνθος και ο Γιώργος, ήταν μπασκετμπολίστες. Ως ο μικρότερος μεταξύ των τριών, θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα του μεγαλύτερου αδερφού του Μάνθου και ξεκίνησε στην παιδική ομάδα του ΠΑΟΚ, μεταπηδώντας στη συνέχεια στην εφηβική, όπου πρωτογνώρισε μάλιστα τον Παναγιώτη Φασούλα. Η αγάπη του για το μπάσκετ μεγάλωνε, παράλληλα όμως οι σπουδές βρίσκονταν στο μυαλό του, αφού εκείνη την εποχή κανένας παίκτης δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να βιοποριστεί σουτάροντας στο καλάθι. Ετσι επέλεξε τη Νομική, όχι τυχαία, αφού από παιδί ακόμη του άρεσε το δίκαιο στις σχέσεις των ανθρώπων.
Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική, όπου μπήκε το 1981, ο Ζαχαρίας Κατσούλης ήταν ενεργός παίκτης στην πρώτη ομάδα του ΠΑΟΚ, ενώ έπαιξε και με την Εθνική. Μάλιστα, έζησε την αξέχαστη εμπειρία με τα ξυρισμένα κεφάλια στον τελικό του Κυπέλλου του 1984, μεταξύ ΠΑΟΚ και Αρη, όπου οι παίκτες του «Δικεφάλου του Βορρά», έπειτα από μια σχετική αναφορά του τότε προπονητή Φαίδωνα Ματθαίου -και την ενθουσιώδη υποδοχή της από τον Φασούλα-, αποφάσισαν να κάνουν μια παράτολμη πράξη για να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για τη νίκη, όπως γινόταν στα κολεγιακά πρωταθλήματα των Ηνωμένων Πολιτειών: Να κουρευτούν όλοι μαζί -οι περισσότεροι είχαν μακριά μαλλιά λόγω εποχής- και να βγουν στο γήπεδο. Η κίνηση είχε έντονο συμβολισμό, αφού αν έχαναν τον αγώνα δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να κυκλοφορήσουν έξω. Μάλιστα, το τελετουργικό της προετοιμασίας για τον ΠΑΟΚ περιελάμβανε και την προβολή της ταινίας «Αποστολή στη Νικαράγουα», που ενέπνευσε ακόμα περισσότερο τους παίκτες.
Η καθημερινότητα ως επαγγελματία μπασκετμπολίστα ήταν δύσκολη για τον Ζαχαρία Κατσούλη, αφού οι προπονήσεις ήταν απαιτητικές και συχνές, ενώ και τα μαθήματα της Νομικής ήθελαν πολύ διάβασμα. Το 1987 για τις ανάγκες του πτυχίου χρειάστηκε να απόσχει για λίγο από τις προπονήσεις, ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του. Το 1988 πήρε μεταγραφή στον Απόλλωνα Πατρών, περνώντας μέχρι το 1991 μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, με την ομάδα, στην οποία ήταν αρχηγός, να βγαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή έκανε και τη στρατιωτική θητεία του, αλλά και τη δικηγορική του άσκηση κατά το ήμισυ, την οποία συνέχισε στη Θεσσαλονίκη. Για έναν χρόνο στη συνέχεια έπαιξε στον ΚΑΟΔ στη Δράμα και έπειτα από αρκετούς τραυματισμούς σταμάτησε το μπάσκετ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Το επόμενο βήμα
Το επόμενο βήμα του ήταν στον δικηγορικό κλάδο, καθώς άνοιξε δικηγορικό γραφείο, και ασχολήθηκε μάλιστα με αρκετά συμβόλαια παικτών. Ηταν εκείνη την εποχή που ένας οικογενειακός φίλος, ο Ιάσονας Γκαζιάνης -ο οποίος έφτιαξε την Piscines Ideales με τον Στέλιο Σταυρίδη-, πήρε μια σημαντική αντιπροσωπία από τη Γαλλία και κάλεσε τον Ζαχαρία Κατσούλη με τη σύζυγό του Ράνια Σπυρίδου να αναλάβουν τη δραστηριότητα της βόρειας Ελλάδας. Για τις ανάγκες του νέου αυτού βήματος το 1992 ιδρύθηκε η εταιρία Creator, η οποία ήταν ουσιαστικά ο αντιπρόσωπος της Piscines Ideales στον Βορρά μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό το δικηγορικό γραφείο του Ζαχαρία Κατσούλη συστεγαζόταν με την Creator, που άρχισε σταδιακά να διευρύνει τις δουλειές της και να μαθαίνει την πισίνα σε όλες της τις διαστάσεις. Η Creator αναλάμβανε μέσω του εμπορικού σήματος της Piscines Ideales την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στην πισίνα από το… χώμα μέχρι το τελικό στάδιο του νερού.
Το «μεγαθήριο» των 2.000 τ.μ.
Ο Ζαχαρίας Κατσούλης με την εταιρία του Creator έγινε ο κατασκευαστής περίπου 2.000 πισίνων στη βόρεια Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστική αυτή του «Πόρτο Καρράς» που, όπως λέει ο ίδιος, έχει καταρρίψει κάθε ελληνικό ρεκόρ μεγέθους, αφού η επιφάνειά της προσεγγίζει τα 2.000 τ.μ.
Η αυτόνομη πορεία, οι διεθνείς συνεργασίες και η εστίαση στον τουρισμό
Κάποια στιγμή όμως η Creator θέλησε να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία και να εστιάσει την προσοχή της περισσότερο στις επαγγελματικές πισίνες και δη στον τουριστικό κλάδο, όπου έβλεπε τη μεγάλη άνοδο. Αλλωστε τα ιδιωτικά έργα είχαν πέσει πολύ, με δεδομένη τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας εξαιτίας της κρίσης, αλλά και τη δαιμονοποίηση της πισίνας.
Ετσι η Creator απέκτησε τη διακριτική επωνυμία Master Pool και τα τελευταία χρόνια απλώνει τα φτερά της σε όλη την Ελλάδα, έχοντας την πολυετή εμπειρία του παρελθόντος, αλλά και συνεργασίες με μεγάλους οίκους της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, από τους οποίους προμηθεύεται, μεταξύ άλλων, υλικά κατασκευής, στεγανοποίησης και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Από τη Ρόδο και την Κρήτη μέχρι τα Επτάνησα, η εταιρία έχει επεκταθεί πλέον σε όλη την Ελλάδα και το σήμα της βρίσκεται σε μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας. «Θέλαμε να εξελιχτούμε, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας για να ανοίξουμε και άλλους δρόμους» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Ζαχαρίας Κατσούλης, που θεωρεί ότι η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες και το αναπτυξιακό αυτό βήμα της Master Pool έγινε στην καλύτερη στιγμή.
Στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας της η εταιρία έχει φτιάξει περισσότερες από 800 πισίνες σε όλη την Ελλάδα, οι περισσότερες εκ των οποίων μεγάλων διαστάσεων. Σημαντικό κομμάτι για τη Master Pool, πέρα από τις τουριστικές υποδομές, είναι εκείνο της αναβάθμισης – ανανέωσης παλαιών πισίνων, αλλά και οι εξοχικές κατοικίες που μετατρέπονται σε τουριστικά καταλύματα και χρειάζονται την υποδομή αυτή για να προσελκύσουν τουρίστες. «Στο εξωτερικό η λέξη πισίνα παραπέμπει στην ευεξία και την άσκηση. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχει συνδεθεί πια με τη φορολογία και την επίδειξη πλούτου» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Ζαχαρίας Κατσούλης.
Πηγή: Δημοκρατία