Τους μαθητές της Γ’ λυκείου θα αποχαιρετήσει το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., στην εγκαταστάσεις του λυκείου, στην Πυλαία.
Γονείς, συγγενείς, φίλοι και εκπαιδευτικοί θα παραβρεθούν στην τελετή αποφοίτησης για να χειροκροτήσουν τους τελειοφοίτους στην κορυφαία στιγμή της σχολικής τους διαδρομής. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο ακαδημαϊκός και διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής κ. Δημήτρης Νανόπουλος.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του (Ph.D) το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του κέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure, στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των Η.Π.Α. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα (chair) Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών.
Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών(HARC), στο Χιούστον του Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στην Λωζάνη. Από το 1997 είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ εξελέγη πρόεδρος για το έτος 2015. Το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών και της Κοσμολογίας. Στόχος των ερευνών του είναι η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στη Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει τη σημερινή μορφολογία του.
Έχει συγγράψει πάνω από 670 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 15 βιβλίων. Έχει 44.797 αναφορές(h_index=102) και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004, αναδείχθηκε 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος (fellow) της American PhysicalSociety και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996 του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi” από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής.
Από τον Ιανουάριο του 2005 έως τον Δεκέμβριο του 2010 και από τον Ιανουάριο του 2013 έως και σήμερα είναι ο Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN). Από το 2005 έως το 2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και από το 2005 έως το 2006 Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).