Ο Ισημερινός ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου καταφυγίου γύρω από τα νησιά Γκαλαπάγκος, προστατεύοντας το μεγαλύτερο πληθυσμό καρχαριών στον κόσμο.
Εδώ και 19 χρόνια η εντατική βιομηχανική αλιεία έχει απαγορευθεί σε πάνω από 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή, αλλά η αλιεία μικρής κλίμακας εξακολουθεί να επιτρέπεται. Ωστόσο, στο νέο θαλάσσιο καταφύγιο η αλιεία θα απαγορευτεί εντελώς και τα νησιά θα είναι ανοικτά για τουρισμό και επιστημονικές αποστολές.
«Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο εντυπωσιακά και σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα που έχουμε στον πλανήτη», δήλωσε ο Πελάγιο Σαλίνας ντε Λεόν, επιστήμονας του Ιδρύματος Κάρολου Δαρβίνου, που πραγματοποίησε μελέτη στην περιοχή το 2013 και το 2014, και ανακάλυψε ότι ο πληθυσμός των καρχαριών των νησιών απειλείται λόγω λαθροθηρίας.
Η προστασία των ψαριών, και ιδιαίτερα των καρχαριών, θα ωφελήσει όχι μόνο το οικοσύστημα, αλλά και την οικονομία. Σύμφωνα με περσινή έκθεση του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος, η αξία του τουρισμού που σχετίζεται με καρχαρίες είναι μεγαλύτερη από το μέγιστο εισόδημα του κλάδου της αλιείας. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στα νησιά Γκαλαπάγκος μόνο για να δουν καρχαρίες και άλλα θαλάσσια ζώα.
Η ανακοίνωση του Ισημερινού ακολουθεί πρόσφατες παρόμοιες ανακοινώσεις για τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τη θέσπιση θαλασσίων καταφυγίων από τη Χιλή, τις ΗΠΑ και τα Νησιά Φίτζι.