ΕΙΔΗΣΕΙΣ

HSBC: Κίνδυνος νέων μέτρων, «άπιαστοι» οι στόχοι για ανάπτυξη-πλεόνασμα

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παλεύει να επιπλεύσει, όπως σημειώνει η HSBC σε νέο της report για την Ελλάδα, το δεύτερο αυτή την εβδομάδα, τονίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα, ρευστότητα. Προχωρά και αυτή μετά την Citigroup και την Barclays, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη του 2017, η οποία αναμένεται, όπως τονίζει, να κινηθεί πολύ κάτω του στόχου, οδηγώντας σε κίνδυνο και τους στόχους για τα πλεονάσματα, γεγογός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μέτρα λιτότητας

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Μετά από δύο τρίμηνα θετικής ανάπτυξης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά -1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρόμοια με την πτώση που σημειώθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2015, μετά την επιβολή των capital controls, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ είναι σήμερα 26,4% χαμηλότερα από ό, τι το 2007.

Όπως σημειώνει η HSBC, αν και δεν πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στα τριμηνιαία στοιχεία αφού στην Ελλάδα τείνουν να είναι ασταθή, ειδικά με τα την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, τα οποία καθιστούν τα στοιχεία του εμπορίου εξαιρετικά ευμετάβλητα, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως οι καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση έχουν χτυπήσει την οικονομία

Σύμφωνα με την βρετανική τράπεζα, τα μηνύματα που στέλνουν τα οικονομικά στοιχεία είναι μικτά. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση στο δ’ τρίμηνο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,5%, αφαιρώντας 1,9% από την ανάπτυξη. Η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο στο δ’ τρίμηνο, και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε 7,3% ετησίως τον Ιανουάριο, παρά την πτώση στους τρεις από τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ ο  Δείκτης Οικονομικού Κλίματος της Κομισιόν τον Φεβρουάριο βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δύο ετών.

Παρ ‘όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγηση χτυπούν καμπανάκι στην ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε απελπιστική ανάγκη μιας νέας ένεση μετρητών. Οι καθυστερήσεις επίσης «χτυπούν» τις τράπεζες, καθώς ο συνολικός δανεισμός υποχώρησε 5,5% ετησίως τον Φεβρουάριο. Αν και η HSBC εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017, ωστόσο η αύξηση του ΑΕΠ θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πολύ κάτω των στόχων του προγράμματος.

Όπως τονίζει, μετά τα πολύ άσχημα στοιχεία του δ’ τριμήνου, προχωρά σε βαθιά υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για το 2017 και εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει μόλις το 0,5% από 1,7% που προέβλεπε πριν και το 2018 θα κινηθεί στο 2% από 2,4% που ήταν η προηγούμενή της πρόβλεψη. Όπως σημειώνει, στο α’ τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη θα είναι μηδενική.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η Κομισιόν εκτιμά ότι η Ελλάδα σημείωσε 2,3% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, πολύ πάνω από τον στόχο του προγράμματος για 0,5%, έτσι τα άσχημα για την ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο  δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τη δημοσιονομική απόδοση, χάρη βέβαια στη συγκράτηση των δαπανών.

Η Κομισιόν βλέπει πλεόνασμα 2,2% το 2017, επίσης πάνω του στόχου (1,75%), αν και αυτό προϋποθέτει έναν αισιόδοξο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 2,7%.

Όπως προειδοποιεί η HSBC η χαμηλότερη ανάπτυξη που θα σημειωθεί το 2017 θα  έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις. Το πρωτογενές πλεόνασμα στους δύο πρώτους μήνες του 2017 ήταν μικρότερο σε σχέση με πέρυσι (2,1 δισ. έναντι 3 δισ.). Ο στόχος του 2017, λόγω των παρατεταμένων καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Επίσης, ο στόχος του 2018 για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, είναι πιθανό να απαιτήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

Τέλος, η HSBC εκτιμά ότι η αξιολόγηση είναι πιο πιθανό να κλείσει τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο, ωστόσο ο κίνδυνος περαιτέρω καθυστερήσεων είναι υπαρκτός και μπορεί να μας φέρει κοντά στην επικίνδυνη ημερομηνία του Ιουλίου όπου η Ελλάδα έχει να πληρώσει 7 δισ. στην ΕΚΤ και στους ιδιώτες επενδυτές, προκαλώντας αναταραχή στις αγορές.