Tην απαγόρευση ρίψης δακρυγόνων και χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις ζητούν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Εσωτερικών 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την Αννέτα Καββαδία.
Με αφορμή τα επεισόδια της Κυριακής στο Σύνταγμα, οι βουλευτές αφήνουν σαφέστατες αιχμές κατά της ΕΛ.ΑΣ και επικαλούμενοι σχετικά δημοσίευμα κάνουν λόγο για ύπαρξη θυλάκων ακροδεξιάς ιδεολογίας που δρουν εντός του αστυνομικού σώματος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Στις 8 Μαΐου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πλατεία Συντάγματος και με αφορμή δράσεις μεμονωμένων διαδηλωτών, υπήρξε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων εναντίον του κυρίου όγκου της ειρηνικής διαδήλωσης, χρήση εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων δακρυγόνων και πολλά περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, η οποία οδήγησε στον τραυματισμό διαδηλωτών/τριών, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις υπήρξε ανάγκη διακομιδής των τραυματισμένων στο νοσοκομείο.
- Επειδή, κατά καιρούς, σε πολλά δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, καταγράφονται σαφείς ενδείξεις και αναφέρονται στοιχεία που καταδεικνύουν την ύπαρξη θυλάκων ακροδεξιάς ιδεολογίας που δρουν συντονισμένα εντός του αστυνομικού σώματος (πχ. τα γεγονότα στον Πειραιά, στις 8/4/2016, με άτομα ενδεδυμένα πολιτικά, ευρισκόμενα μεταξύ αστυνομικών των ΜΑΤ να προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες εναντίον διαδηλωτών και μελών τηλεοπτικού συνεργείου)
- Επειδή τα κρούσματα αστυνομικής βίας και η ασυλία όσων τα υποθάλπουν πρέπει να τελειώσει
- Επειδή το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε σχετική ανακοίνωσή του δήλωσε ρητώς ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες και πρακτικές πέραν των κανόνων που έχει καθορίσει»
- Επειδή η υπεράσπιση της δημόσιας τάξης και της κοινωνικής ειρήνης δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί, εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων, περιστατικά που συνιστούν παράβαση της κείμενης νομοθεσίας και προσβολή θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα στην υγεία και το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική διερεύνηση των γεγονότων της 8ης Μαΐου και τιμωρία των υπευθύνων για αυτά;
2. Πώς έχουν προχωρήσει και ποια είναι η κατάληξη των έως τώρα διενεργηθεισών ΕΔΕ για περιστατικά αστυνομικής βίας, τα τελευταία δύο χρόνια; Έχουν υπάρξει κυρώσεις σε αστυνομικά όργανα που προέβησαν σε αυθαιρεσίες ( πράξεις βίας, προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας) σε βάρος πολιτών;
3. Εξετάζεται το ενδεχόμενο νομοθέτησης της απαγόρευσης ρίψης δακρυγόνων και χημικών καθώς αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των πολιτών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καββαδία Αννέτα
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βράντζα Παναγιώτα
Γκιόλας Γιάννης
Δημαράς Γεώργιος
Δουζίνας Κώστας
Δριτσέλη Παναγιώτα
Εμμανουηλίδης Δημήτρης
Θελερίτη Μαρία
Θεωνάς Ιωάννης
Θραψανιώτης Μανώλης
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Εύη
Καστόρης Αστέρης
Κατριβάνου Βασιλική
Κουράκης Αναστάσιος
Μαντάς Χρήστος
Μουσταφά Μουσταφά
Μπαλαούρας Μάκης
Μπαλλής Συμεών
Μπγιάλας Χρήστος
Ντζιμάνης Γεώργιος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Νίκος
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Ριζούλης Ανδρέας
Σιμορέλης Χρήστος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Τζαμακλής Χάρης
Τζούφη Μερόπη
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία
Ψυχογιός Γιώργος».