palataki_ergasies (1)

Σε «πριβέ κλάμπ διασκέδασης» τείνει να μετατραπεί το Κυβερνείο, καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς

Υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του Κυβερνείου και κατά της χρήσης του για ιδιωτικούς σκοπούς, τάσσεται η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΡΕΚΚ) με επικεφαλής τον δικηγόρο Μ.Λαμτζίδη, θέτοντας ορισμένα ερωτήματα που όπως επισημαίνει η κίνηση, χρήζουν άμεσης και ξεκάθαρης απάντησης, ενόψει και της γαμήλιας δεξίωσης του γιού του Ι.Σαββίδη, Γιώργου, που θα γίνει αύριο στον χώρο.

Όπως αναφέρει η ΡΕΚΚ, «τo Kυβερνείο («Παλατάκι») το διεκδικούσε εδώ και χρόνια ο Δήμος Καλαμαριάς για πολιτιστικές χρήσεις χωρίς όμως η πολιτεία να ανταποκριθεί θετικά μέχρι σήμερα, προβάλλοντας διάφορα προσκόμματα, με αποτέλεσμα το κτίσμα και ο περιβάλλων χώρος να έχουν εγκαταλειφθεί.

Παρόλα αυτά, η χρήση του παραχωρήθηκε από την πολιτεία προσωρινά (;) σε ιδιώτη για πραγματοποίηση δεξίωσης για μία ιδιωτικού χαρακτήρα κοινωνική εκδήλωση με ορισμένα «ανταλλάγματα».

Η ΡΕΚΚ επισημαίνει πως σε τέτοιους χώρους αρμόζει να φιλοξενούνται δραστηριότητες με βάση ομοιόμορφους και ενιαίους  κανόνες, για χρήσεις συμβατές με την αισθητική, το ύφος και τον  χαρακτήρα τους και όχι για εξυπηρέτηση καθαρά ιδιωτικών σκοπών , έστω και με «ανταλλάγματα».

Και θέτει στη συνέχεια τα παρακάτω ερωτήματα:

«Σύμφωνα με τα παραπάνω , δικαιούμαστε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα ,  που χρήζουν άμεσης και ξεκάθαρης απάντησης από όλους όσους εμπλέκονται με το ζήτημα αυτό.

Ειδικότερα:

1.Με ποια λογική παραχωρήθηκε το κτίσμα και ο χώρος σε ιδιώτη;

2.Εκδόθηκε απόφαση του αρμόδιου οργάνου;

3.Καταρτίστηκε κάποια σύμβαση , η οποία βέβαια , πρέπει να δεί το φως της δημοσιότητας;

4.Ποια είναι ακριβώς τα «ανταλλάγματα» για την προσωρινή (;) παραχώρηση της χρήσης του;

5.Μήπως έγιναν και αποκαταστατικές εργασίες στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου; Στην περίπτωση αυτή ζητήθηκε η άδεια και επίβλεψη των αρμοδίων υπηρεσιών;

6.Πως και από ποιους άντλησαν οι διοργανωτές το δικαίωμα να «επεκτείνουν» το χώρο φιλοξενίας της εκδήλωσης (συγκεκριμένα για τις ανάγκες στάθμευσης των εκατοντάδων οχημάτων των προσκεκλημένων) σε σημείο που να αλλοιώνεται –έστω και προσωρινά- ο χαρακτήρας του ως ιστορικού τόπου και αρχαιολογικού χώρου και εν δυνάμει υπερτοπικού πνεύμονα πρασίνου ;»

Η δημοτική κίνηση εκφράζει την ικανοποίηση της για την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Δήμος Καλαμαριάς για την προστασία του Κόδρα ενόψει της γαμήλιας δεξίωσης, «με την προϋπόθεση ότι δε θα παραμείνει ένα απλό «ευχολόγιο», αλλά θα ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του χώρου», ενώ καταγγέλλει τα υπερβολικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί εδώ και μέρες, αναφέροντας πως το Κυβερνείο τείνει να  μετατραπεί – σε αντίθεση με το χαρακτήρα του – σε ένα «πριβέ κλάμπ διασκέδασης» με επακόλουθο πιθανό κυκλοφοριακό χάος , που δεν το αντέχει η Καλαμαριά.

Και καταλήγει η ανακοίνωση, « ΡΕΚΚ με βάση το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των κατοίκων και δημοτών της Καλαμαριάς καλεί την πολιτεία να δώσει με σαφήνεια απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.

Καλεί τους διοργανωτές να σεβαστούν με απόλυτο τρόπο το χαρακτήρα του πρ. Στρ. Κόδρα και να αποφύγουν δραστηριότητες που θα αναστατώνουν την καθημερινότητα των Καλαμαριωτών και ειδικότερα των περιοίκων».