Η παραλία της Αρετσούς, το Μαϊάμι της Θεσσαλονίκης όπως την αποκαλούσαν μερικοί παλαιοτέρα, ήταν μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές της πόλης με θαμώνες που έπιναν εκεί τον πρωινό ή μεσημεριανό τους καφέ και αργότερα το βράδυ το ποτό τους.
Αν και υπήρχαν προβλήματα και τότε, ο Δήμος ήταν πιο δραστήριος και επικρατούσε μια πιο αρμονική κατάσταση και ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.
Τώρα στην εποχή της κρίσης που πολλά από τα μαγαζιά έχουν κλείσει και ερημώσει με πινακίδες «ενοικιάζεται» μπροστά από τα πάλαι ποτέ καθίσματα και σταντ που ήταν πάντα ρεζερβέ η περιοχή αρχίζει να παρακμάζει.
Οι περαστικοί που διασχίζουν την λεωφόρο Πλαστήρα μερικές φορές αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα στην διάβαση του δρόμου από την πλευρά που βρίσκονται τα διάφορα καφέ-εστιατόρια.
Τα πεζοδρόμια είναι συνήθως κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα σε κάποια συγκεκριμένα σημεία με αποτέλεσμα οι πεζοί να μην μπορούν να διασχίζουν με ευκολία το δρόμο και να αναγκάζονται να πάνε στην απέναντι πλευρά για να απολαύσουν τη βόλτα τους ανενόχλητοι.
Τραπεζοκαθισματα, γλάστρες και άλλες αυθαίρετες κατασκευές υπάρχουν στο πεζοδρόμιο και αν και ο Δήμος Καλαμαριάς και η Περιφέρεια περιόρισαν την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε πριν από κάποια χρόνια τώρα είναι και πάλι σύνηθες φαινόμενο να υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά εμπόδια.
Παράλληλα μερικοί ιδιοκτήτες καταστημάτων λένε ότι δεν υπάρχει όραμα πια από τον Δήμο για την Αρετσού, ότι δεν γίνεται πλέον τίποτα. Συγκριτικά με τον πεζόδρομο υπάρχει ανισότητα τονίζουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ που δηλώνει ότι στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς τα μαγαζιά μπορεί να είναι 50 τμ. αλλά τα τραπεζοκαθίσματα που τους αναλογούν εκτός από τους κύριούς τους χώρους είναι πενταπλάσια σε αριθμό από αυτά που αναλογούν στα καταστήματα της Αρετσούς.
Η απόφαση που υπάρχει για το παρόν και το μέλλον της περιοχής από τον Δήμο είναι να τηρηθούν οι κανονισμοί που ήδη υπάρχουν και να γίνει μια μελλοντική ανάπλαση όταν και αν εγκριθεί η απόφαση αυτή από την πολιτεία.
Οι κανονισμοί αυτοί έχουν θεσμοθετηθεί για να μπορούν οι πεζοί να χαρούν και να περπατήσουν το δρόμο ανενόχλητοι και χωρίς εμπόδια κάθε τύπου. Νομικά επιτρέπεται στα μαγαζιά της Αρετσούς περά από την ήδη «αυλή» τους (τον χώρο που έχει ήδη διαμορφωθεί και ενσωματωθεί στα μαγαζιά) να μπορούν να τοποθετήσουν μια ακόμα σειρά τραπεζοκαθισμάτων παράλληλα με τον δρόμο αν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ο κ. Παναγιώτης Θεοδοσιάδης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου θέλει να υλοποιηθούν διάφορες αναπλάσεις στην Καλαμαριά, ειδικά στο παραλιακό μέτωπο στις περιοχές Αρετσού, Κρήνη και Σοφούλη αλλά προς το παρόν το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο είναι η διάνοιξη της οδού Πόντου, όπου εφαλτήριο αυτού του σχεδίου είναι η ίδρυση του σταθμού Μετρό που είναι υπό κατασκευή αυτό το χρονικό διάστημα .
Πιστεύει ότι επεκτείνοντας την οδό Πόντου θα μπορέσει η Καλαμαριά να γίνει πάλι μια πολυσύχναστη κεντρική περιοχή, προσβάσιμη και επιλέξιμη από όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Άλλωστε όπως λέει η διάνοιξη της Πόντου ήταν ήδη στα σχέδια του Δήμου από το 1996 και τώρα σιγά αρχίζουν να γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Χρυσή τομή για τα προβλήματα της Αρετσούς δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή και αν και μπορεί κάποτε να ήταν περιοχή «φιλέτο» τώρα απλά συντηρείται περιμένοντας καρτερικά μια ανάσα ανανέωσης υπό τη μορφή ενός μελλοντικού σχεδίου ανάπλασης.