ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαλκός: Σε μικρές ποσότητες «φάρμακο», σε μεγάλες «κίνδυνος»

Αισθάνεστε κόπωση; Εκνευρισμό; Δεν μπορείτε εύκολα να κοιμηθείτε; Γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται η… υγεινή σας διατροφή!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Αμερικανίδα παθολόγος, καθηγήτρια Σβετλάνα Κόγκαν μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα ασθενών που κατανάλωναν άφθονες σαλάτες αλλά ένιωθαν άγχος, εξάντληση και εμφάνιζαν δυσκολία να εστιάσουν.

Η έρευνά της έδειξε ότι για τα συμπτώματα αυτά υπεύθυνα ήταν τα υψηλά επίπεδα χαλκού στον οργανισμό των ασθενών.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα οστρακοειδή, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φιστίκια κάσιους, και τα ρεβίθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό. Αν αυτά καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες, τότε τα υψηλά επίπεδα χαλκού μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ωστόσο χαλκός δεν έχει μόνο αρνητικά αλλά και θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό καθώς διεγείρει τον εγκέφαλο, καταπραΰνει τις αρθρώσεις, βοηθά το πεπτικό κι εξισορροπεί τον θυροειδή.

«Ο χαλκός είναι ένα απαραίτητο συστατικό για τον οργανισμό» επισημαίνει η Αμερικανίδα παθολόγος και προσθέτει: «Το σώμα μας έχει ανάγκη τον χαλκό όπως και τον σίδηρο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και υγεία».

Για να πάρει κανείς μία γεύση από τον υπερευαισθησία που μπορεί να δημιουργήσει η υπερκατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό, αρκεί να καταναλώσει έξι φλιτζάνια καφέ, υποστηρίζει η Αμερικανίδα επιστήμονας. Η ίδια προσθέτει πως θα πρέπει να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος στο νερό όπως και στους σωλήνες του.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει επίσης πως, η καθημερινή έκθεση σε χαλκό μπορεί να οδηγήσει στη νόσο  Αλτσχάιμερ και την άνοια.

Οι ειδικοί πάντως τονίζουν πως, ο χαλκός είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία μας. Στην Αρχαία  Αίγυπτο, οι άνθρωποι φόραγαν κοσμήματα από χαλκό πάνω στο δέρμα τους και αποθήκευαν νερό σε δοχεία χαλκού.