ΕΙΔΗΣΕΙΣ
syria polemos

Χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Συρία οι Κούρδοι

Η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) χαιρέτισε τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτρέψει ώστε οι προσπάθειες να εστιαστούν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και να υπάρξει προετοιμασία των όρων για μια πολιτική μετάβαση.

Οι YPG, που ελέγχουν τμήματα του εδάφους στη βόρεια Συρία, ανέφεραν επίσης πως η πολιτική μετάβαση πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα μέρη, περιλαμβανομένης και μιας αυτόνομης, υπό κουρδική ηγεσία, διοίκησης στη βόρεια Συρία.

Το κυριότερο κόμμα των Κούρδων της Συρίας, το PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης), δεν συμμετείχε στις τελευταίες ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη κατ΄απαίτηση της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι είναι προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που διεξάγει εδώ και τρεις δεκαετίες ανταρτοπόλεμο για την αυτονομία των Κούρδων στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που περιλαμβάνει τις YPG, ανακοίνωσε επίσης ότι θα τηρήσει τη συμφωνία. Οι SDF και YPG έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η ανακοίνωση των YPG επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση της οργάνωσης «κατά των επιθετικών ενεργειών», διορθώνοντας προηγούμενη δήλωσή της στην οποία ανέφερε ότι οι YPG επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να «σταματήσουν τις επιθετικές ενέργειες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ