ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόβοι για «εκτίναξη» των ληξιπρόθεσμων

Ορατό τον κίνδυνο για εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις εφορίες πάνω από 95 δισ. ευρώ έως το τέλος τους τρέχοντος έτους, από περίπου 90 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, βλέπουν κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών λόγω των βαρών που καλούνται να σηκώσουν τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι.
Στα ηγετικά κλιμάκια του υπουργείου υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την πορεία των εισπράξεων, καθώς αναγνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών εξαντλείται, τη στιγμή που θα πρέπει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου να πληρώσουν επιπλέον φόρους 27 – 30 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ και να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» την άνοιξη του 2017.
Είναι, άλλωστε, αξιοσημείωτο ότι οι φορολογούμενοι -πέρα από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που είδαν στους λογαριασμούς τους από τις αρχές του τρέχοντος μηνός, αλλά και το «τσουνάμι» αυξήσεων που χτύπησε στις αρχές Ιουνίου την αγορά με αλυσιδωτές ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών- θα πρέπει από το τέλος Ιουλίου να πληρώνουν κάθε μήνα έναν ή και δύο φόρους μαζί και ταυτόχρονα να καλύπτουν και όλες τις υπόλοιπες τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από το 23% στο 24%, καταργήθηκε ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ σε 11 νησιά του Αιγαίου, διπλασιάστηκαν οι ειδικοί φόροι στην μπίρα, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού των τελών στα Ι.Χ.
Στο ανωτέρω «πακέτο» έρχεται να προστεθεί από το τέλος Ιουλίου η πρώτη από τις τρεις δόσεις του πρόσθετου φόρου εισοδήματος, τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, ενώ οι άλλες δύο θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό από την εφορία ο λογαριασμός θα είναι «τσουχτερός», ειδικά, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», για όσους δήλωσαν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ λόγω της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75%.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και των φετινών φορολογικών δηλώσεων, στις 15 Ιουλίου, που ωστόσο δεν αλλάζει τον χρόνο εξόφλησης της πρώτης δόσης του συμπληρωματικού φόρου από όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους την τελευταία στιγμή, θα αρχίσει η επεξεργασία των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου προκειμένου αμέσως να αναρτηθούν στο σύστημα Taxis τα ειδοποιητήρια με την Ταυτότητα Οφειλής για τους υπόχρεους ιδιοκτήτες.
Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να γίνει, όπως και πέρυσι, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2017.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι βάσει νόμου η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ πρέπει να γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή σε τέσσερις δόσεις, όμως όπως και για τον ΕΝΦΙΑ 2015 το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι θα πάρει το «πράσινο» φως από το κουαρτέτο για την πληρωμή του φόρου σε έξι δόσεις, επικαλούμενο και το βαρύ «φορτίο» των φορολογουμένων.
Στόχος και φέτος είναι η είσπραξη τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ, όμως εκτιμάται ότι τα συνολικά έσοδα θα κινηθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ λόγω των αλλαγών που επήλθαν φέτος στον υπολογισμό του φόρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις 200.000 ευρώ, από τις 300.000 ευρώ που ήταν, αλλά και η επέκτασή του στα αγροτεμάχια και στους αγρούς θα ρίξει περισσότερους ιδιοκτήτες στα «δίχτυα» του συμπληρωματικού φόρου, ενώ όσοι πλήρωναν ήδη τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα στην εφορία λόγω της αύξησης και των συντελεστών του.
Το «πακέτο» των φετινών επιβαρύνσεων θα κλείσει τον Δεκέμβριο με την καταβολή των νέων τελών κυκλοφορίας του 2017, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Αύξηση άνω του 200%
Όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), οι ιδιοκτήτες που πλήρωναν ήδη συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να τον καταβάλουν φέτος αυξημένο έως και πάνω από 200%, παρά τις μειώσεις που έχουν γίνει στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ υπολογίζει ότι περίπου 600.000 φορολογούμενοι θα πληρώσουν φέτος τον νέο «φουσκωμένο» συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους για τα προηγούμενα έτη, από το 2010 και μετά, έχουν προθεσμία να το πράξουν μέχρι τις 29 Ιουλίου με έκπτωση 50% στο αυτοτελές πρόστιμο, το οποίο διαμορφώνεται στα 50 ευρώ από 100 ευρώ για κάθε έτος.

Πηγή: Ναυτεμπορική